Bosna i Hercegovina     | 20.03.2020. 12:47 |

Rajčević: Studenti iz RS-a u inozemstvu neće biti transportirani, dobit će pomoć

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 20.marta (FENA) - Oko 25 studenata iz Republike Srpske (RS) trenutno se nalazu u Španiji, Rusiji i Poljskoj i njima će biti pružena sva pomoć, uključujući i finansijsku u vrijeme pandemije koronavirusa - najavio je danas Srđan Rajčević, entitetski ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Razmatrana je mogućnost organizacije njihovog transporta u taj bh. entitet, ali je stav da im se u ovom trenutku, u vrijeme zatvaranja aerodroma i granica, pomogne finansijski kako bi ostali u tim zemljama.

Nije isključena, dodao je, ni mogućnost njihovog transporta, ali ne u ovom trenutku.

Rajčević je nakon sjednice Štaba za vanredne situacije, koje je u RS uvedena 16.marta, rekao da ti studenti, koji pohađaju javne univerzitete u RS-u, borave u inostranstvu u okviru međunarodne razmjene i saradnje te drugih programa u kojima učestvuju visokoškolske ustanove iz RS.

-Ministarstvo će danas kreirati web formular kojim će stupiti u kontakt s tim studentima, kako bi mogli da opišu svoju trenutnu situaciju, finansijsku, po pitanju smještaja i drugog. Bit će organizovano operatersko dežurstvo koje će kontaktirati sa studentima iz RS-a u inozemstvu kako im se pruži sva neophodna pomoć, a to uključuje i finansijsku - precizirao je resorni ministar na konferenciji za novinare.

Najavio je i razgovor s rektorima, te istakao da ti stidenti it RS neće ostati bez podrške.

Štab za vanredne situacije u RS još razmatra da li će, kada i kako biti organizirano polaganje ispita za studente u tom bh. entitetu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili Tužiteljstvo BiH

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

U Tomislavgradu potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 67 studenta

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'