Svijet     | 20.03.2020. 12:30 |

Ministri Kine, Japana i Južne Koreje na videokonferenciji o koronavirusu

FENA Internet

PEKING, 20. marta(FENA) - Sastanak putem videokonferencije o novoj koronavirusnoj bolesti (COVID-19) održan je u petak među ministrima vanjskih poslova Kine, Japana i Južne Koreje.

Sastanak je pokrenula kineska strana, a prisustvovali su mu kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi, ministar vanjskih poslova Južne Koreje Kang Kyung-wha i japanski ministar vanjskih poslova Toshimitsu Motegi, prenosi Xinhua.

Wang je rekao da je na sastanku putem videokonferencije o COVID-19 iskazana odlučnost triju zemalja i njihova spremnost da zajedno rade u borbi protiv širenja koronavirusa i održavaju normalnu razmjenu i saradnju.

Primjećujući kako su Južna Koreja  i Japan pomogli Kini na početku epidemije, Wang je rekao da su kineska vlada i ljudi, uzvraćajući tu ljubaznost, također pružili maksimalnu pomoć i podršku svojim susjedima.

Wang je rekao da je jačanje saradnje i suočavanje s poteškoćama zajedno neizbježan izbor za tri zemlje.

Kina izražva zadovoljstvo što je kroz ovaj sastanak podijelila svoje iskustvo u borbi protiv epidemije koronavirusa sa Južnom Korejom i Japanom, te što će ojačati komunikacijsku politiku i postići vrijedan konsenzus o suradnji, dodao je Wang.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Grad Goražde te opštine Čajniče i Pljevlja potpisali izjavu o saradnji na projektima 

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'