Kultura     | 20.03.2020. 11:46 |

Iranski kulturni centar u Sarajevu otkazao program obilježavanja Nouruz-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Iranski kulturni centar u Sarajevu zbog prevencije širenja koronavirusa otkazao je programe, kao i program obilježavanja iranske Nove godine, poznatiji kao Nouruz.

Iz tog Centra podsjećaju da je Nouruz praznik za mnoge perzijske i srednjoazijske narode, kojim se obilježava početak promjene zime u proljeće, proljetnom ravnodnevnicom koja se obično događa 20. ili 21. marta svake godine.

Na slavlje Nouruza reflektuje se Zemljina putanja dolaskom proljeća, a aktivnosti koje slavlje dolaska Nouruza dijele mnoge sličnosti sa drugim proljetnim praznicima, poput Uskrsa kojeg obilježavaju kršćani i egipatskog praznika nazvanog Šam En-nasim, koji vuče korijene još iz doba faraona, Nouruz je praznik koji je proslavljan hiljadama godina.

Također, Nouruz je vrijeme za porodicu i prijatelje da se okupe, zajedno isprate staru i slave doček nove godine. Djeca imaju četrnaest dana odmora od škole i mnogi odrasli ne idu na svoje poslove tokom Nouruza. Tokom praznika, prijatelji i porodica pozivaju jedni druge svojim kućama na sohbete. Pripreme za Nouruz počinju nekoliko sedmica prije Nove godine tradicionalnim proljetnim čišćenjem kuća.

Najvažniji obred proslave Nouruza je pravljenje haft sin sofre. Haft je perzijska riječ za broj sedam i sin je perzijska riječ za slovo S. Doslovno, haft sin znači "sto od sedam stvari koje počinju slovom S". Aranžiranje haft sin sofre je porodična aktivnost koja počinje prostiranjem posebne porodične tkanine na sto (stolnjaka).

Nakon toga se na sto stavlja sedam S stvari - Sumac (mljeveni začin od bobičastog voća): Za svitanje i začin života, Senjed (slatko suho voće od lotosa): Za ljubav i naklonost, Serkeh (sirće): Za strpljenje i dug životni vijek, Seeb (jabuka): Za zdravlje i ljepotu, Sir (bijeli luk): Za dobro zdravlje, Samanu (pšenični puding): Za plodnost i slatkoću života, Sabzeh (proklijala pšenica): Za ponovo rađanje i obnovu prirode.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U čast šafranu 15. novembra virtualno putovanje u pokrajini Khorasan

Izložbom i koncertom bit će obilježen Nevruz dolazak proljeća

Na Nacionalni dan Perzijskog zaljeva digitalizirana knjiga putopisca Al-Farisija

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!