Svijet     | 20.03.2020. 11:40 |

Khamenei čestitao Nowruz: Sve teškoće ćemo prevladati jedinstvom

FENA Internet

TEHERAN, 20. marta (FENA) - Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei u govoru na državnoj televiziji za perzijsku Novu godinu pohvalio je Irance za njihove napore u borbi protiv izbijanja koronavirusa u najteže pogođenoj zemlji na Bliskom istoku.

Najviši autoritet Irana kazao je da je ovo bila burna godina za Irance koji su izdržali američke sankcije, poplave i koronavirus koji je usmrtio skoro 1.300 ljudi u Iranu i zarazio više od 18.000 ljudi.

- Žrtvovanja koja čine zdravstveni radnici, ljekari, medicinske sestre, pomoćnici, rukovodioci i osoblje koje radi u bolnicama od velikog su značaja - rekao je Khamenei, koji je izgledao zdravo uprkos glasinama da je zaražen koronavirusom.

Zvaničnici bliski Khameneiu, s kojima je u srijedu kontaktirao Reuters, negirali su glasine.

Nowruz, je slavlje i najvažniji datum u iranskom kalendaru, kada se porodice okupljaju i razmjenjuju poklone. Međutim, koronavirus je zasjenio proslave.

- Prošla godina je bila burna godina za iransku naciju. Bila je to godina koja je započela poplavama i završila koronavirusom, ali sve teškoće ćemo prevladati jedinstvom - rekao je Khamenei.

Nowruz je iranski tradicionalni praznik Nove godine kojega slave svi iranski narodi, ali i drugi narodi usko vezani uz iransku kulturu. Običaj slavljenja Nowruza proširio se na mnoge krajeve svijeta, uključujući dijelove središnje i južne Azije, sjeverozapadne Kine te na poluotok Krim.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Zbog porasta slučajeva koronavirusa, SKB Mostar uveo restrikciju za posjete pojedinim odjelima

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu