Ekonomija     | 20.03.2020. 09:21 |

CBBiH - Entitetske agencije nadležne, banke podržale moratorij na otplatu kredit

FENA Emir Felic

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Centralna banka Bosne i Hercegovine potvrdila je kako je s obzirom na aktualnu situaciju i imajući u vidu neophodnost očuvanja dostignutog nivoa i daljnjeg jačanja stabilnosti finansijskog sistema u uslovima potencijalnih rizika uzrokovanih vanrednom zdravstvenom situacijom u zemlji, i u Bosni i Hercegovini moguće donijeti odluke kojima se propisuje zastoj u otplati obaveza dužnika (moratorij).

Iz Centralne banke BiH Feni je rečeno kako je i na sastanku Stalnog odbora za finansijsku stabilnost Bosne i Hercegovine (SOFS) prije dva dana prenesen stav komercijalnih banaka da su banke spremne da uvedu moratorij na otplatu kreditnih zaduženja za fizičke osobe i pravne subjekte, uz donošenje relevantne regulative.

- Za donošenje takve odluke i usvajanje relevantnih podzakonskih akata nadležne su entitetske agencije za bankarstvo - navode iz Centralne banke BiH.

Na sastanku Stalnog odbora za finansijsku stabilnost BiH (SOFS) razmatrane su mjere koje institucije, članice SOFS, mogu poduzeti u okviru svojih nadležnosti i u postojećem zakonodavnom okviru u cilju koordiniranog djelovanja na očuvanju finansijske stabilnosti u zemlji.

CBBiH na raspolaganju ima mogućnost i smanjenja stope obavezne rezerve, ukoliko se za tim ukaže potreba. Također, osiguraće neometano funkcionisanje platnog sistema u zemlji i prometa s inostranstvom, snabdijevanjem gotovim novcem za sve komercijalne banke u BiH.

iz CBBiH podsjećaju da Agencija za osiguranje depozita BiH garantuje za depozite na računima u komercijalnim bankama do 50.000 KM.

Entitetske agencije za bankarstvo već pripremaju podzakonske akte kojima će posebno prilagoditi upravljanje nastalim rizicima i davanjem pogodnosti građanima i pravnim subjektima kod servisiranja obaveza prema bankama.

Također, banke su spremne uvesti moratorij na otplatu kreditnih zaduženja za fizičke osobe i pravne subjekte uz donošenje relevantne regulative.

I federalni premijer Fadil Novalić potvrdio je kako će  fizičkim i pravnim subjektima banke omogućiti moratorij, odnosno odgodu plaćanja kredita minimalno tri mjeseca.

Nakon sastanka s predstavnicima banaka koje posluju na području Federacije BiH, Udruženjem poslodavaca FBiH i Agencijom za bankarstvo FBiH, na kojem je zaključeno da je bankarski sektor u FBiH likvidan i funkcionira bez problema, premijer Novalić je kazao da će Agencija za bankarstvo FBiH i predstavnici banaka usaglasiti odluku i propisati procedure potrebne za realizaciju tog dogovora.

Agencija za bankarstvo Federacije BiH (FBA) će u najkraćem roku pristupiti donošenju podzakonskih akata kojima se podržavaju ključne mjere za ublažavanje negativnih efekata virusa „COVID-19“ na bankarski sistem, građane i privredu u Federaciji BiH.

Kako ističu iz Agencije za bankarstvo FBiH poseban naglasak će biti na upravljanje kreditnim rizikom i utvrđivanju očekivanih kreditnih gubitaka. Agencija je također već izdala preporuke svim bankama u Federaciji BiH.

Prema tim preporukama banke trebaju pristupiti donošenju Programa općih mjera na osnovu kojih će klijentima (pravnim subjektima i fizičkim osobama, koji su izloženi negativnim ekonomskim efektima izazvanim virusom „COVID-19“, olakšati servisiranje kreditnih i drugih obaveza prema banci, te o tome obavijestiti Agenciju.

Agencija preporučuje da se struktura sadržaja evidencija zahtjeva i klijenata koji su pogođeni negativnim ekonomskim efektima izazvanim virusom „COVID-19“ usaglasi na nivou bankarskog sistema.

Banke trebaju da razmotre dodatne olakšice za klijente koje uključuju i preispitivanje trenutnih naknada za usluge koje banke pružaju klijentima i izbjegavanje naplate naknada za obradu modifikacija izloženosti.

Banke su dužne izvijestiti Agenciju za bankarstvo ukoliko nisu u mogućnosti postupati po datim preporukama ili ukoliko postoje objektivne okolnosti zbog kojih bi mogao nastati prekid kontinuiteta poslovanja ili kašnjenje u provedbi važećih regulatornih i izvještajnih zahtjeva.

U Federaciji BiH na dan 30. septembra 2019. godine poslovalo je 15 komercijalnih banaka, s 539 organizacijskih dijelova, u kojima je bilo zaposleno ukupno 6.745 osoba. U Republici Srpskoj na dan 30.septembra prošle godine bilo je registirano osam komercijalnih banaka sa 151 filijalom i organizacionim dijelom u kojima je bilo uposleno ukupno 2.994 radnika.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Na trgovanju na Sarajevskoj berzi danas promet 77.417,40 KM

Promet na Banjalučkoj berzi danas 4.217,11 KM

Promet na SASE ove sedmice više od tri miliona KM

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'