Bosna i Hercegovina     | 19.03.2020. 15:48 |

Odrediti izolacione prostorije za migrante za koje se sumnja da su zaraženi

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 19. marta (FENA) - Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić razgovarao je danas  sa šefom Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Peterom Van der Auweraertom o mjerama koje su poduzimaju na području ovog kantona sukladno naredbama nakon što je proglašeno stanje nesreće zbog koronavirusa.

Ružnić je informisao o naredbama koje je taj kanton donio a odnose se na migrante i podrazumijevaju da Služba za poslove sa strancima, u saradnji s IOM-om, unutar svih privremenih prihvatnih centara u Unsko-sanskom kantonu čiji su upravitelji (Bira i Borići u Bihaću, Sedra u Cazinu i Miral u Velikoj Kladuši) odrede izolacione prostorije u koje bi se mogli izmjestiti sumnjivi slučajevi migranata i tražioca azila iz tog prihvatnog centra te vršenje nadzora nad poštivanjem mjera samoizolacije u izolacionim sobama ovih prihvatnih centara. 

Zabranjeno je kretanje i izlazak migranata izvan privremenih prihvatnih centara na području Unsko-sanskog kantona (Bira, Miral, Sedra, Borići), kao i svaki drugi vid kretanja migranata na području tog kantona, kao i prijevoz.

Na sastanku je razgovarano i o hitnoj potrebi uspostavljanja tranzicionog kampa za prihvat migranata na lokaciji, van naseljenih područja, za koju postoji saglasnost Gradskog vijeća Bihaća. Ovo bi prioritetno doprinijelo naporima za širenje zaraze koronavirusom te vodilo i konačnom zatvaranju kampa BIRA, rečeno je, saopćeno je iz Pres službe USK-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Više od 63.000 ljudi umrlo ili nestalo tokom migracija u posljednjoj deceniji

IOM predstavio kapsul-kolekciju pod nazivom '7.689 km - od Kabula do Berlina'

Premijer USK Nijaz Hušić u novogodišnjoj noći posjetio dežurne službe

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!