Svijet     | 19.03.2020. 15:58 |

Philippe Lazzarini imenovan za novog čelnika UNRWA

FENA Internet

JERUSALEM, 19. marta (FENA) - Agencija UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku objavila je u saopćenju za javnost u četvrtak da je, nakon konsultacija s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom i savjetodavnom komisijom UN-ove agencije, Philippe Lazzarini imenovan za njenog novog generalnog komesara.

Lazzarini će preuzeti taj položaj od Christiana Saundersa koji je bio vršilac dužnosti čelnika agencije od novembra 2019. godine nakon što je bivši generalni komesar UNRWA podnio ostavku, navodi se u saopćenju.

Lazzarini donosi u tu poziciju više od 30 godina iskustva na polju humanitarnog rada i međunarodnog posredovanja u sukobima i u postkonfliktnim zonama, uključujući Gazu i istočni Jerusalem, u Ujedinjenim nacijama, Crvenom križu i u privatnom sektoru.

On se pridružio Ujedinjenim nacijama 2003. i obavljao je brojne dužnosti u Svjetskoj organizaciji. Posljednju dužnost koju je obavljao prije imenovanja na čelo UNRWA bila je pozicija humanitarnog koordinatora UN-a za Liban, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Pregled UNRWA-e utvrdio princip poštovanja humanitarne neutralnosti

UNRWA: Neki članovi osoblja i ostali zatvorenici u Gazi bili izloženi zlostavljanju

MMF imenovao Kristalinu Georgievu za drugi petogodišnji mandat

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta