Bosna i Hercegovina     | 19.03.2020. 15:09 |

Već sutra postavljanje vodovodnog i rasvjetnog sistema na lokalitetu Lipa

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 19. marta (FENA) - Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić istakao je da će već sutra biti postavljeni vodovodni i rasvjetni sistemi na lokalitetu Lipa, ali i ponovio da Grad Bihać ne može sam osigurati formiranje šatorskog naselja i adekvatnu brigu o migrantima koji bi eventualno bili izmješteni iz središta grada.

- Osigurali smo agregat, tragamo i za šatorima i zaista ćemo uraditi sve što je u našoj moći. Pokušavam osigurati podršku Evropske komisije i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), jer bez njih to neće moći funkcionirati na odgovarajući način. Nadam se kako će se u rješavanje ovog problema hitno uključiti i sve nadležne institucije Bosne i Hercegovine. Jednostavno, potrebna nam je pomoć sviju - kazao je Fazlić.

Dodao je i kako je neozbiljno tretirati trenutnu situaciju i opasnost od koronavirusa u državi, a da se ne tretira problem skoro 2. 000 migranata koji borave na ulicama i napuštenim objektima u Bihaću.

- Ograničavamo kretanje i aktivnosti građana Bihaća i Unsko-sanskog kantona zbog prijetnje zarazom koronavirusom, a skoro 2.000 migranata hoda ulicama bez ikakve kontrole. Nadam se da će oni, bez kojih je ovo nemoguće realizirati na pravi način, napokon shvatiti gdje je žarište problema - naglasio je Fazlić.

Bihaćki gradonačelnik ponovio je i da će Grad Bihać, uz podršku kantonalne vlasti biti primoran vrlo brzo krenuti s izmiještanjem migranata bez smještaja, pa čak i ako se to bude moralo vlastitim sredstvima. Takva namjera obrazložena je potrebom pronalaska ikakvog smještaja tim ljudima, ali prvenstveno mjerama zdravstvene zaštite svih stanovnika grada na Uni.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Pretresi na 16 lokacija zbog organiziranog krijumčarenja migranata

Britanski parlament odobrio kontraverzni zakon o deportaciji migranata u Ruandu

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu