Bosna i Hercegovina     | 19.03.2020. 15:07 |

Dodik: U subotu prvi karantini na bh.granici, preduzet ćemo rigorozne mjere

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 19. marta (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da se vode intenzivni razgovore sa Kinom u vezi s nabavkom medicinske opreme, kao i s još nekim zemljama te je najavio rigorozne mjere i karantin za sve građene koji će se vraćati iz drugih zemalja u BiH, a kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Vjeruje da bi se prvi karantini na bh. granici mogli organizovati već u subotu, jer se, kako kaže, samo na taj način mogu zaštiti građani BiH.

Istakao je da se očekuje veliki priliv državljana BiH, koji će na Zapadu ostati bez posla.

- Moramo da reagujemo u smislu karantina i drugog i to veoma rigorozno. Žao nam je što će provesti 14 dana u šatorima, ali to je mjera koja će pomoći i njima i nama. Neki su svjesni toga, i sada pokušavaju da uhvate zadnji voz, da dobiju papir za kućnu izolaciju, ali i oni će biti i te kako kontrolisani - dodao je Dodik.

Istakao je da je ograničena mogućnost nabavke robe, jer su mnoge zemlje uvele restruktivne mjere, ali da se pokušava doći do određenih proizvoda.

- UNDP je sabrao potrebe oba entiteta i Brčko Distrikta i mislim da će ragovati - kazao je Dodik na konferenciji za novinare, nakon sastanka zvaničnika iz entiteta RS u vezi sa situacijom usljed koronavirusa, koji je u RS potvrđen kod 29 osoba.

Kaže da se veliki broj građana pridržava mjera nadležnih u sadašnjoj situaciji, ali da su „najveća opasnost“ neodgovorni pojedinaci.

- Moramo kod ljudi razviti svijest, prije svega onih koji dolaze iz inostranstva. Danas smo čuli informaciju da je iz Slovenije došao autobus u kojem su oni koji su radili u jednom ugostiteljskom objektu čiji je gazda zaražen. On je otpustio radnike i oni se sada vraćaju u RS - rekao je Dodik i naveo da se te osobe moraju evidentirati i prema njima preduzeti predviđene mjere.

Istakao da se pokušava riješiti i problem tranzita robe.

- Neke zemlje su zabranile kompletan izvoz...Evropa je zatvorila svoje granice, i pokušavamo naći rješenje za privedu, a evidento je da će biti štete. Centralne banke svih zemalja su reagovale, kod nas još ne. Ali vjerujem, ukoliko Predsjedništvo BiH zauzme stav, morat će da to urade i oni koji tamo rade - naglasio je on. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je rekao da nadležni entitetski zdravstveni organi, na kojima je najveća odgovornost u ovoj situaciji, sarađuju, kao i da nabavljaju potrebnu opremu, uključujući i respiratore.

- U ovom trenutku najveći problem je kako osigurati prohodnost granice - rekao je Tegetija, podsjetivši da na nivou BiH postoji koordinaciono tijelo koje radi na bitnim pitanjima u novonastalnoj situaciji.

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović najavila je da će RS preduzeti set mjera za sanaciju stanja usljed koronavirusa, među kojima je formiranje fonda za pomoć privredi.

- To će podrazumijevati mobilizaciju određenih sredstava koja su prikupljena iz domaćih izvora i međunarodnih finansijskih organizacija - rekla je Cvijanović, nakon sastanka s entitetskim premijerom Radovanom Viškovićem, sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom.

Najavila je moratorijum na plaćanje kredita, kako za građane, tako i privredne subjekte.

Cvijanović je dodala da su u novonastaloj situaciji nadležne institucije pravovremeno reagovale, posebno zdravstvene ustanove.

Podsjetila je da je počela aktivnost postavljanja šatora na bh.graničnim prelazima, što će biti značajan doprinos u rješavanju problema.

- Oružane snage su na terenu i bit će izazov kako organizovati život unutar tih naselja, ali nadležni organi, zajedno sa lokalnim zajednicama, obavit će to onako kako je pripisano. Očekujemo angažman i zdravstvenih službi, Civilne zaštite, lokalnih zajednica i Ministarstva unutrašnjih poslova RS - rekla je Cvijanović.

RS nema robne rezerve, a premijer RS-a Radovan Višković tvrdi da je zakonski definisano da se, kada to treba, izdvoje određena sredstva za nabavku pojedinih životih namirnica.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Magazinović razgovarao s Hunnom - Za godinu dana napravljen veliki napredak

Zovko: Ulazak BiH u EU predstavljao bi najvidljiviji primjer preventivne diplomacije

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti