Bosna i Hercegovina     | 19.03.2020. 15:40 |

Vlada USK-a za propise o korištenju novca za poljoprivredu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. marta (FENA) - Vlada Unsko-sanskog kantona je na sjednici donijela zaključak za upućivanje Inicijative za donošenje propisa kad je riječ o prikupljanju i korištenju sredstava po osnovu Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Kako je saopćeno iz te vlade, Inicijativu je podnio premijer USK-a Mustafa Ružnić i upućuje se Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

- Povodom aktuelnih dešavanja u Bosni i Hercegovini u vezi s koronavirusom (COVID-19) i službenim proglašenjem pandemije od Svjetske zdravstvene organizacije od 11.03.2020. godine te Odluke o proglašenju stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine, donesene od Vijeća ministara BiH od 17.03.2020. godine, Odluke o proglašenju stanja nesreće zbog koronavirusa na području Federacije BiH, koju je donijela Vlada FBiH 16.03.2020. godine, ukazala se potreba i mišljenja smo da treba donijeti propis i drugačije pristupiti, odnosno hitno pronaći rješenje kad je u pitanju prikupljanje i korištenje sredstava po osnovu Zakona o poljoprivrednom zemljištu („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“, broj: 52/09), i to promjene namjene poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredno, sredstva prikupljena po osnovu zakupa i koncesija na poljoprivredno zemljište - obrazložio je premijer Ružnić.

Intencija je i razmišljanje Vlade Unsko-sanskog kantona, kako je rekao, da bi ta sredstva trebalo hitno staviti u funkciju pomoći privredi, poljoprivredi i poljoprivrednoj proizvodnji.

-Na taj način, vjerujemo, treba sanirati sve teže stanje koje očekujemo u privredi i poljoprivredi u Federaciji BiH umjesto da se milionska sredstva godinama akumuliraju u budžetima kantona - obrazložio je.

Vlada Unsko-sanskog kantona traži od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da hitno razmatra ovu inicijativu i donese odgovarajući propis u pravcu raspolaganja namjenskim sredstvima, kako je navedeno u ovoj inicijativi.

Također, Vlada USK je danas donijela je Odluku o mjerama kojima se definiše i nalaže postupanje uposlenika institucija Unsko-sanskog kantona, a na osnovu Odluke o proglašenju stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, Odluke o proglašenju stanja nesreće na području Federacije BiH i naredbi Kantonalnog kriznog štaba.

Ovom odlukom Vlada USK-a propisuje mjere kojima se definiše i nalaže postupanje uposlenika institucija tog kantona, a između ostalog zadužuje sve rukovodioce i uposlenike institucija USK-a da se strogo pridržavaju naredbi federalnih i kantonalnih kriznih štabova.

Prioritet u radu imaju poslovi i predmeti vezani za prevenciju i zaštitu od koronavirusa (COVID-19), a rukovodioci i uposlenici institucija Unsko-sanskog kantona obavezni su biti dostupni 24/7 (na telefon) bez obzira na skraćeno radno vrijeme.

Pisarnice u sjedištu institucija USK-a vrše prijem pošte od 9 do 12 sati, uz kontrolu ulaska (jedno po jedno), s odgovarajućom sanitarno-epidemiološkom zaštitom, uposlenika, a s ciljem smanjenja gužvi u pisarnicama.

Raspisivanje svih javnih poziva će se realizirati uz obaveznu naznaku da se aplikacije isključivo primaju putem pošte ili putem e-maila tamo gdje je to moguće.

Premijer Ružnić, sa savjetnikom Ilfadom Medićem, održao je danas u Bihaću radni sastanak s Nerminom Purićem, rukovodiocem lokacije Sanitex, Velika Kladuša.

Purić je pojasnio proizvodnju Sanitexa koji posluje od 1962. godine i proizvodi gaze i proizvode od gaze, zavoje i gipsane zavoje, medicinske flastere, setove prve pomoći.

S obzirom na to da je ova firma jedini proizvođač sanitetskih i higijenskih proizvoda u BiH, Ružnić i Purić su razgovor bazirali na činjenicama o trenutnoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa.

Purić je potvrdio mogućnost da se u slučaju potrebe, Saniteksovi pogoni u Bužimu i Velikoj Kladuši preorijentišu u dijelu proizvodnje za potrebe proizvodnje jednokratnih zaštitnih maski, kapa, navlaka za obuću, jednokratnih zaštitnih odijela.

Zaključeno je da u prioritet snabdijevanja treba staviti tržište Unsko-sanskog kantona.

Uprava Sanitexa već provodi aktivnosti na blagovremenim nabavkama materijala za daljnju proizvodnju zaštitne opreme, kazao je Purić.

 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović boravio u dvodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta