Stranačke aktivnosti     | 19.03.2020. 13:02 |

Priopćenje za javnost Kantonalnog odbora SDP BiH HNK

FENA Saopćenje

Datum: 18.03.2020.
Medijima
Saopštenje za javnost

Kantonalni odbor SDP BiH Hercegovačko-neretvanskog kantona povodom novonastale situacije zbog širenja virusa COVID-19 na području našeg kantona poziva sve građane i institucije da poštuju propisane naredbe, mjere i preporuke od nadležnih vlasti i institucija. Ponašati se odgovorno i slijediti upute na koje jedini je način na koji možemo zaštiti svoju porodicu, komšije i prijatelje.

S obzirom na incidentnu situaciju koja se dogodila u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i vijest o širenju koronavirusa na druge općine u HNK od Vlade HNK i svih općinskih vlasti zahtjevamo maksimalnu ozbiljnost, odgovornost i istinito svakodnevno informiranje javnosti. Zbog toga tražimo da službe Vlade HNK počnu putem web stranice svakodnevno ažurirati podatke o broju urađenih testiranja na COVID-19, o broju zaraženih kao i o broju građana kojima je naređena samoizolacija na podrčju svake od općina u HNK.

S obzirom na vijest o velikom broju ljekara i medicinskog osoblja u SKB Mostar koji se trenutno nalaze u samoizolaciji, pozivamo Vladu HNK da hitno razmotri mogućnost angažiranja liječnika koji su penzionisani, kao i onih koji se eventualno nalaze u evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Također, očekujemo od svih liječnika koji su angažirani u privatnim zdravstvenim ustanovama da hitno daju svoj doprinos.

Ovim putem želimo još jednom iskazati moralnu podršku svim zdrastvenim djelatnicima, liječnicima, medicinskom i drugom osoblju u zdravstvenim ustanovama koji se ovih dana bore s opasnim virusom, ali i s neodgovornim pojedincima koji ne razumiju ili ne žele razumjeti opasnost koja prijeti. Smatramo da nadležne vlasti moraju hitno i oštro sankcionirati svako neodgovorno ponašanje, a pogotovo kršenje izrečenih mjera izolacije.

Također, očekujemo da nadležni kantonalni ministar zdravstva Goran Opsenica, umjesto da u javnost 'gura' glasnogovornike i liječnike, konačno kao 'prvi čovjek' zdravstva u HNK preuzme odgovornost i nakon višednevne uporne šutnje cjelokupnoj javnosti objasni šta njegovo ministarstvo konkretno čini u trenutnoj situaciji.

Press centar
KO SDP BIH HNK

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta