Svijet     | 19.03.2020. 11:02 |

Wall Street zatvara prostorije za trgovinu zbog izbijanja koronavirusa

FENA Internet

NEW YORK, 19. marta (FENA) - Njujorška berza objavila je u srijedu da će privremeno zatvoriti svoje prostorije za trgovinu i preći na potpuno elektroničko trgovanje zbog izbijanja koronavirusa.

Isključivo elektroničko trgovanje počet će 23. marta, a odluka o privremenom zatvaranju prostorija za trgovinu predstavlja korak predostrožnosti za zaštitu zdravlja i dobrobiti zaposlenika i društvene zajednice kao odgovor na COVID-19.

- Dok poduzimamo mjere predostrožnosti zatvaranja prostorija, mi i dalje čvrsto vjerujemo da tržišta trebaju ostati otvorena i dostupna investitorima. Sva tržišta NYSE nastavit će raditi u uobičajenim satima trgovanja uprkos zatvaranju prostorija za trgovinu - izjavila je predsjednica Njujorške berze Stacey Cunningham.

Zatvaranje je dijelimično uzrokovano pozitivnim testovima na koronavirus kod dvije osobe, izvijestio je u srijedu CNBC pozivajući se na Cunningham.

Nestabilna trgovina postala je norma za američke dionice usljed pandemije koronavirusa. Index Dow u srijedu je pao više od 1.300 bodova na 19.898,92, označivši prvo zatvaranje ispod 20.000 bodova od februara 2017. S&P 500 pao je sedam posto u rano popodne, pokrenuvši ključni prekidač koji je zaustavio trgovanje na 15 minuta.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, broj slučajeva COVID-19 u Sjedinjenim Državama premašio je 7.000 do 13.00 sati po lokalnom vremenu u srijedu, javlja Xinhua.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'