Bosna i Hercegovina     | 19.03.2020. 10:24 |

Podrška HKD Napredak prijateljima u Italiji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. marta (FENA) - Hrvatsko kulturno društvo Napredak pruža podršku prijateljima u Italiji i suosjeća sa tom zemljom koja se bori sa posljedicama pandemije koronavirusa (COVID-19).

Pandemija koronavirusa odnijela je više od 2.000 života u Evropi, a najpogođenija zemlja Italija je u posljednja 24 sata zabilježila novih 345 smrtnih slučajeva.

- Pandemija korona virusa, koju je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila u srijedu, druga je pandemija u ovom stoljeću. Trenutačno su najugroženiji naši prijatelji u Italiji čijem stradanju svjedoče potresni snimci i slike koje smo imali priliku vidjeti u proteklom periodu. Kolijevka nastanka povijesnog Rimskog Carstva pati, doslovno jedva diše, živi dane u strahu i izolaciji, čekajući neko neizvjesno bolje sutra - navodi se u saopćenju HKD Napredak.

HKD Napredak ističe da u Italiji ima brojne prijatelje, od poglavara Katoličke Crkve Pape Franje, preko Kršćanskog radničkog pokreta-MCL, Europskog centra za radnička pitanja- EZA, ali i drugih koji su prema Napretku oduvijek pokazivali naklonost.

- Kada pate naši prijatelji, tada patimo i mi, suosjećamo u njihovoj borbi i bolu i svim svojim snagama i lijepim mislima se stavljamo na raspolaganje i sami iščekujući posljedice pandemije COVID-19 koja uvelike kuca i na naša vrata. Želimo da znate da su sve naše misli i molitve usmjerene k vama dragi prijatelji, želimo da znate da u ovim teškim momentima za čovječanstvo mislimo na vas i vaše obitelji, da smo istinski zabrinuti, ali i da vjerujemo da ćete uspjeti pobijediti ovu pošast koja obuzima cijeli svijet. Molimo vas, kao što molimo i naše najmilije, naše sugrađane da poštujete preporuke, da izdržite u borbi koja još traje, čiji kraj se još ne nazire i čije posljedice su tek u najavi, znajući da imate one koji vas vole i koji se raduju ponovnim susretima, kada ćemo se moći slobodno rukovati, bez straha razgovarati o novim lijepim projektima i posjećivati jedni druge uživajući u ljepotama koje naše zemlje imaju - poručili su iz HKD Napredak.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Italija potpisuje sporazum s Ukrajinom i UNESCO-om o obnovi katedrale u Odesi

Italijanska policija uhapsila 13 zatvorskih čuvara pod sumnjom za mučenje maloljetnih zatvorenika

Najmanje 29 povrijeđenih dok je trajekt iz Caprija udario u kej u Napulju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu