Bosna i Hercegovina     | 19.03.2020. 09:37 |

Skupština Distrikta zbog koronavirusa revidira Program rada Vlade

FENA Saopćenje

BRČKO, 19. ožujka (FENA) - Zastupnici Skupštine Brčko distrikta u srijedu su razmatrali i usvojili Izvještaj o radu Vlade Brčko distrikta u prošloj godini i Program rada za ovu godinu.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je da će zbog novonastale situacije, uzrokovane opasnošću od koronavirusa, Program rada Vlade morati biti revidiran, priopćeno je iz Skupštine Brčko distrikta.

- To se odnosi prije svega na program mjera koji ćemo morati usvojiti jer ćemo morati intervenirati, ne samo u sektoru zdravstva, nego i u sektoru privrede koja će pretrpjeti štete jer veliki broj poslovnih subjekata ne radi - rekao je gradonačelnik Milić i dodao da Vlada analizira stanje i priprema prijedlog mjera.

Razmatran je i usvojen prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH, Izvještaj o radu Direkcije za financije u 2019. godini, kao i Izvještaj o izvršenju proračuna Brčko distrikta za prvih devet mjeseci prethodne godine.

Razmatranje i usvajanje šest predloženih odluka o povjeravanju rekonstrukcije i izgradnje nekoliko prometnica, pločnika i oborinske kanalizacije JP „Putevi Brčko“ odgođeno je za sljedeću sjednicu.

Zasjedanje je prekinuto kod razmatranja davanja suglasnosti na povećanje osnovnog kapitala JP “Komunalno Brčko“ i bit će nastavljano u srijedu, 25. ožujka.

Nakon redovite, Skupština je održala izvanrednu sjednicu na kojoj je razmatrana informacija o aktivnostima Kriznog stožera Brčko distrikta BiH u vezi s prevencijom širenja koronavirusa.

Direktor JZU Zdravstveni centar Nihad Šibonjić rekao je da je cilj Kriznog stožera u zdravstvu, kao i Kriznog stožera Vlade da se potpuno smanje socijalni kontakti kako bi se spriječilo širenje virusa.

U Brčko distriktu nema registriranih slučajeva koronavirusa, a pod nadzorom i u samoizolaciji je više od 500 ljudi.

- Trenutno imamo dovoljno dezinfekcijskih sredstava i lijekova. Imamo kontingent zaštitne opreme koji trošimo, a dogovorili smo veoma brzo isporuku još jednog većeg kontingenta te opreme. Raspolažemo s pet respiratora, a u tijeku je nabavka još pet aparata. Primili smo pet liječnika, deset medicinskih tehničara i pet radnika osiguranja radi uspostavljanja većeg reda ispred ambulante, bolnice, doma zdravlja i svih mjesta na kojima se pruža zdravstvena zaštita - rekao je Šibonjić.

Poslanici su apelirali na građane da poštuju mjere prevencije, a od mjerodavnih službi očekuju da vrše rigoroznu kontrolu primjene donesenih mjera, navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U Brčkom održano državno takmičenje 'Misli mine' za učenike osnovnih škola u BiH

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta