Regija     | 18.03.2020. 16:35 |

Slovenija traži da banke odgode kreditne obveze tvrtkama i poduzetnicima

FENA Agencije

LJUBLJANA, 18. ožujka (FENA) - Slovenska vlada u srijedu je prihvatila zakon o odgodi kreditnih obveza poduzećima, zadrugama, samostalnim poduzetnicima i poljoprivrednim gospodarstvima za vrijeme krize zbog koronavirusa.

 Kako je na konferenciji za novinare kazao ministar financija Andrej Šircelj, riječ je o interventnoj mjeri prema kojoj banke za 12 mjeseci takvim poduzećima mogu odgoditi kreditne obveze, a ako je riječ o tvrtkama koje zbog epidemije moraju "zatvoriti vrata", odnosno prestati raditi, onda zakonski prijedlog predviđa da im banka takvu odgodu plaćanja mora odobriti.

 Na takvu mjeru slovenska središnja banka nije imala primjedaba jer se očekuje da će i Europska centralna banka (ECB) u vrijeme krize koronavirusa ublažiti svoju monetarnu politiku i "olakšati" pravila o financijskoj disciplini, kazao je Šircelj.

 Dodao je kako ne očekuje da će takva mjera na banke i slovenski financijski sustav imati negativne učinke te da su banke u "robustnoj" financijskoj stanju i dovoljnoj likvidnosti.

 Mjera odgode kredita za sada se ne odnosi na privatne osobe, ali one će, ovisno o situaciji, moći od banaka zatražiti odgodu kreditnih obveza, pri čemu ih banke neće smjeti odbiti bez utemeljenog obrazloženja, kazao je Šircelj.

 Dodao je da je nova slovenska vlada krajem prošlog tjedna pri preuzimanju dužnosti u državnom proračunu u stavki proračunske rezerve zatekla samo oko 15 milijuna eura. Zbog toga će za sadašnju krizu izazvanu epidemijom koronavirusa moći koristiti sredstva iz nekih drugih stavki, a u prijedlogu je i zakonsko rješenje da se sredstva u proračunu mogu preraspodijeliti i prije rebalansa proračuna.

 Odbacio je kao "puku dezinformaciju" neke  glasine da vlada namjerava proračunsku potrošnju zbog epidemije "smanjiti za 30 posto".

 Zbog krize izazvane koronomavirusom Šircelj je najavio promjene u politici ovrha. Nadalje, zaduživanje države bit će samo u okviru reprogramiranja kreditnih obveza novim kreditima kako bi se smanjile kamate na postojeće.

 Novo zaduživanje za sada nije predviđeno, a čeka se kakva će pravila u tom smislu donijeti Europska centralna banka i Europska komisija, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta