Ekonomija     | 18.03.2020. 14:10 |

Lovrinović: Poslovna zajednica mora pomoći one koji se izlažu rizicima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. marta (FENA) - Širenje virusa COVID-19 traži prilagodbe i u komunikaciji između Bosne i Hercegovine i našeg iseljeništva, što potvrđuje i primjer kompanije "Galop Digital". Ova IT firma sa sjedištem u Travniku, u smislu tržišta i klijenata oslonjena je na Sjedinjene Američke Države.

Biljana Lovrinović, vlasnica kompanije, koja se trenutno nalazi u SAD-u, poručuje da su poslovanje već u potpunosti prilagodili izazovima pandemije COVID-19.

 - Trenutno sam u Americi i ovdje smo sve sastanke prebacili na video, odnosno telekonferencije. Od jučer smo u BiH i u SAD-u sve poslovanje prebacili na rad od kuće. Cilj nam je naravno da sve naše kolege budu što manje izložene mogućnosti zarazom COVID-19. Srećom, mi već imamo iskustva s radom od kuće tako da mislim da nam ovo neće biti prevelik izazov. Konstantno komuniciramo putem telefona, e-maila i videokonferencija i na to smo se već navikli, ali i naši klijenti. Urede ćemo otvoriti kad zato bude povoljna situacija, a tu se naravno oslanjamo na upute zdravstvenih ustanova i vlasti - kazala je Lovrinović.

Dodala je da ljudi u ovoj situaciji dijele iste izazove i strahove.

 - Osjeća se utjecaj na turizam, smanjenje javnih okupljanja i društvenih aktivnosti.  Dobra stvar je što je su nadležne institucije u SAD-u izdale nalog da se malim biznisima pomogne kroz nisko kamatni kredite i olakšice. Tako da vjerujem ako dođe do najgoreg opet imaju neki izlaz. Mi, konkretno, u svom poslovanju ne osjetimo nikakav pad i nadamo se najboljem. Nadam se da će dobre prakse u podršci poslovnoj zajednici odavde biti preuzete i u BiH - izjavila je Lovrinović.

Kompanija "Galop Digital" bilježi rast mladog tima u Travniku, širenje posla i sve bolje rezultate. Zbog toga je kompanija podržana i kroz USAID-ov projekat "Diaspora Invest", kroz grant program koji ohrabruje ulaganja dijaspore. Ovaj poziv je nedavno ponovno otvoren, a zbog COVID-19, rokovi za prijavu su produženi do 15. aprila.

Lovrinović je ukazla na važnost razvoja novih tehnologija i praksi, koja će kompanijama omogućiti da se lakše suočavaju s ovakvim izazovima u budućnosti, saopćeno je iz USAID-ovog projekta "Diaspora Invest".

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Carske ovce našle novi dom u Podastinju

Biznis centar bh. dijaspore - Tražimo održiva rješenja za poslodavce i radnike

USAID Diaspora Invest osigurao kontakt-liniju za podršku kompanijama

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom