Regija     | 18.03.2020. 13:29 |

Slovenija: Beskućnici bez vode i sapuna u epidemiji koronavirusa

FENA Agencije

LJUBLJANA, 18. ožujka (FENA) - Beskućnici su među najugroženijim skupinama u epidemiji koronavirusa u Sloveniji, a stanje je sada osobito teško jer su neki gradovi, pa i prijestolnica Ljubljana zatvorili javne toalete zbog koronavirusa čime su ljude koji žive na ulici lišili vode i sapuna.

"Ne želimo da se kod nas ponovi scenarij iz Italije, gdje su policijske patrole beskućnicima izricali globe jer se zadržavaju na javnim mjestima, što je čisti apsurd jer nemaju doma", kazala je za Slovensku televiziju Hana Košan iz nevladine udruge "Kraljevi ulice", društva za pomoć i samopomoć beskućnika u Ljubljani.

Beskućnici su ostali bez vode pošto su uvedene rigorozne mjere samoizolacije, upozorile su slovenske nevladine udruge koje se brinu za pomoć ljudima bez krova nad glavom, prenosi Hina.

Košan se pita što će se dogoditi kad se zarazi neki beskućnika, a među njima su mnogi starije osobe za koje se zna da su najranjivija kategorija no ima i mladih i ovisnika o drogama koji imaju druge zdravstvene teškoće i kronične bolesti.

"Kamo da takvi pođu sada, kada je proglašena samoizolacija i prekid društvenih kontakata, a u bolnicama za beskućnike, ovisnike i ljude koji ionako nemaju potporu društva u bolnicama nema mjesta", kazala je.

Prema neslužbenim procjenama ministarstva socijalne skrbi, u Sloveniji je oko 3500 beskućnika, no nevladine udruge tvrde da je stvaran broj onih koji su faktički u takvom položaju negdje između 6500 i 10.000.

Centri u kojima beskućnici u Ljubljani mogu prespavati ovih su dana zatvoreni, ali u nevladinim udrugama tvrde da su s beskućnicima u kontaktu i da oni povremeno u te centre dolaze po svoje stvari.

No, istodobno strahuju da će u novoj situaciji broj volontera zainteresiranih za takav socijalni rad biti smanjen, jer nevladine udruge još nisu dobile zaštitna sredstva poput maski i sredstava za dezinfekciju te bi se stanje moglo pogoršati ako među beskućnicima izbije panika i velika uznemirenost zbog situacije u kojoj se nalaze.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo