Svijet     | 18.03.2020. 12:59 |

Kolone automobila i kamiona duge desetke kilometara u pravcu istočnih članica EU

FENA Internet

BEČ/VARŠAVA, 18. marta (FENA) – Automobili i kamioni koji žele ući u istočne članice EU-a zapeli su u srijedu u kolonama dugim desetke kilometara i očekuju ih cjelodnevna čekanja zbog graničnih ograničenja koja su uvedena kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Evropski ministri saobraćaja  trebali bi u srijedu održati video konferenciju posvećenu tom problemu. Kamioni su na poljskom graničnom prijelazu Jedrzychowice morali čekati 30 sati, a putnička vozila 16 sati, rekla je za dpa Joanna Konieczniak iz poljske granične policije.

Poljska je u nedjelju privremeno uvela granične kontrole. Na poljsko-češkoj granici, jutros se čekalo 20 sati u gradu Cieszynu/Česky Tešinu. Kolona vozila bila je satima i na poljskoj granici s Litvom.

Poljska je zbog toga dopustila automobilski saobraćaj na četiri pješačka granična prijelaza kako bi se smanjilo saobraćajno zagušenje. Uz to, otvoreno je nekoliko novih prijelaza na granicama s Češkom i Litvom.

U Austriji, saobraćajni zastoj narastao je na 30 kilometara na ključnom prijelazu prema Mađarskoj, dan nakon što je Budimpešta zatvorila granicu, objavila je austrijska policija.

Zastoj se stvorio jutros jer je mađarska vlada preko noći privremeno otvorila granicu kako bi pustila hiljade Rumuna i mnoge Bugare koji su se željeli vratiti kući iz zapadne Evrope preko Mađarske.

No taj tzv. „humanitarni koridor“ vrijedio je samo za državljane tih dviju zemalja. Mađarska nije puštala druge vozače poput Ukrajinaca i Srba. Austrijske vlasti otvorile su privremeni kamp za putnike koji ostanu blokirani na cesti.

Nakon što je „humanitarni koridor“ prekinut u 5 sati ujutro, granicu su prijeći smjeli samo mađarski državljani i vozači kamiona, navodi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!