Sport     | 18.03.2020. 14:53 |

Sportisti upozoravaju da su prisiljeni riskirati zdravlje

FENA Internet

TOKIO, 18. marta (FENA) - Pobjednica olimpijskog skoka s motkom Grkinja Katerina Stefanidi kaže da su sportisti prisiljeni riskirati zdravlje nakon što organizatori ljetnih olimpijskih igara i Međunarodni olimpijski komitet (MOK) insistiraju na tome da se olimpijske igre održe za ranije zakazanom terminu - između 24. jula i 9. augusta.

Uime sportista, Stefanidi i britanska sedmobojka Katarina Johnson-Thompson izrazili su veliku zabrinutost zbog činjenice da je MOK odlučan da uprkos pandemiji koronavirusa ljetne olimpijske igre mogu početi 24. jula.

Čak je i članica MOK-a Hayley Wickenheiser, Kanađanka sa četiri zlatne medalje u hokeju, napomenula da je trenutna zdravstvena kriza "veća od Olimpijskih igara".

Rukovodstvo MOK-a opisala je kao "neosjetljivo i neodgovorno", dodajući da sportaše očekuje tažak period dok se nastoje pripremiti za olimpijadu u vrijeme globalne zdravstvene krize s novim koronavirusom.

Stefanidi, jedna od najistaknutijih grčkih sportašica, trebala je svečano predati olimpijski plamen japanskim organizatorima prije nego što je grčki dio ceremonije olimpijske baklje izbrisan zbog pandemije virusa SARS-COV-2.

- MOK rizikuje zdravlje svih nas, sportista, zdravlje naših porodica i javno zdravlje, kada nas primorava da treniramo svakodnevno. Izlaže na nas velikom riziku sada, a ne samo četiri mjeseca - objavila je Stefanidi. 

U utorak, samo nekoliko minuta prije izjave MOK-a o Olimpijskim igrama, Evropska nogometna federacija (Uefa) odgodila je Evropsko prvenstvo za godinu dana zbog krize koja je paralizirala ne samo Evropu, već i cijeli svijet. 

Olimpijske kvalifikacije u Tokiju se otkazuju ili odgađaju jedna za drugom.

Do sada samo 57 posto sportista ima osigurano mjesto za nastup na OI.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Zbog porasta slučajeva koronavirusa, SKB Mostar uveo restrikciju za posjete pojedinim odjelima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana