Bosna i Hercegovina     | 18.03.2020. 12:34 |

Njuhović: Projekt online nastave u Kantonu Sarajevo se pokazao veoma uspješnim

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 18. marta (FENA) - Projekt online nastave u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo, koji je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS započelo zbog pandemije koronavirusa i opasnosti od njegovog širenja kroz obrazovne institucije, pokazao se veoma uspješnim. 

Kako je Feni kazala pomoćnica resornog ministra, pri Sektoru za informatizaciju, međunarodnu saradnju i evropske integracije Azemina Njuhović, projekt se provodi četiri dana i za sada se pokazao veoma uspješnim, uz nekoliko poteškoća za koje će se u narednom periodu najvjerovatnije pronaći rješenje. 

- U stalnom smo kontaktu sa školama i nastavnicima, pratimo situaciju i formirali smo tri tima zadužena za pružanje podrške i nadzor procesa online nastave. Veoma smo zadovoljni online nastavom s obzirom na to da nismo bili spremni za ova dešavanja. Za četiri dana smo svim osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo uspjeli omogućiti da nastavni proces prate od kuće. Nastavnici i profesori također mogu raditi od kuće. Sve odluke su donesene u cilju zaštite zdravlja učenika i nastavnog osoblja - kazala je Njuhović. 

U pojedinim školama pojavili su se problemi s internet konekcijom, a neka djeca nemaju mogućnosti online učenja zbog slabijeg materijalnog stanja, međutim za njih nastavnici pripremaju fizičke kopije nastavnog materijala. 

- To se dešava u osnovnim školama, dok u srednjim nemamo takvih slučajeva. Toj djeci se materijali dostave, tako da ne zaostaju u obrazovnom procesu. Svi su se uglavnom snašli. Roditelji s dvoje i više djece posuđuju tablete ili mobitele od rodbine i prijatelja, tako da tu nema nikakvih problema - navodi pomoćnica ministra. 

Dodaje da nastavnici i profesori rade "punom parom" i mimo nastave da bi pripremili digitalni sadržaj za svoje učenike. U proces su se maksimalno uključili svi koji rade u obrazovnom sistemu, pružaju pomoć jedni drugima, razmjenjuju informacije, a sve koordinira i prati Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Za podršku udruženjima, neprofitnim i studentskim organizacijama u KS 130.000 KM

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Otvorena Tehnicijada - sportsko druženje srednjih stručnih i tehničkih škola Kantona Sarajevo

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana