Bosna i Hercegovina     | 17.03.2020. 17:26 |

Predsjedavajući Tegeltija sa rezidentnim predstavnikom MMF-a u BiH Džuelom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. marta (FENA) -Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija  danas je u Sarajevu održao sastanak sa rezidentnim predstavnikom Međunarodnog monetarnoog fonda (MMF) u BiH Endru Džuelom na kome je razgovarano o mogućnostima podrške Bosni i Hercegovini u finansiranju posljedica prouzrokovanih korona virusom SARS-CoV-2.

 Tokom sastanka rezidentni predstavnik MMF-a Džuel upoznao je predsjedavajućeg Tegeltiju da je ova institucija  zbog proglašenja globalne pandemije za sve zemlje članice stavila na raspolaganje iznos od 50 milijardi dolara sredstava putem posebne kreditne linije koja se odobrava u slučajevima vanrednih ili posebnih okolnosti, a kakve su trenutno proglašene u BiH.

U skladu sa tim, zemljama članicama MMF-a u vanrednim ili posebnim situacijama odobravaju se sredstva do iznosa 50posto od uplaćene kvote, prema čemu bi BiH na raspolaganje bilo stavljeno oko 165 miliona eura.

 Obzirom da se radi o posebnoj kreditnoj liniji  primjenjuje se ubrzana procedura realizacije pomenutog aranžmana, te se očekuje da nakon završetka procedura sredstva odobrena Bosni i Hercegovini mogu biti operativna u mjesecu maju.

 Predsjedavajući Tegeltija ovom prilikom se zahvalio Džuelu na brzom odgovoru MMF-a u vezi krizne situacije u BiH i informisao ga da se odobrena sredstva planiraju upotrijebiti za potrebe finansiranja troškova u zdravstvenom sistemu, kao i za direktnu podršku privredi u BiH, te iskazao spremnost da se sa MMF-om otpočnu razgovori oko novog aranžmana za BiH, saopšteno je iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH sutra o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Predsjedateljica Krišto otvorila Poslovni forum „Gradimo Livno zajedno“

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana