Bosna i Hercegovina     | 17.03.2020. 16:45 |

Federalni sanitarni inspektori izdali 3.954 rješenja o izolaciji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. marta (FENA) - Federalna uprava za inspekcijske poslove danas je objavila da su njihovi inspektori, u skladu s Odlukom o obaveznoj izolaciji svih građana koji ulaze u BiH u trajanju od 14 dana, raspoređeni od 06.00 sati jučer na ukupno 15 graničnih prijelaza u FBiH.

Riječ je o prijelazima Bijača, Orašje, Izačić, Kamensko, Gorica, Aerodrom Sarajevo, Doljani, Velika Kladuša, Gabela Polje, Bosansko Grahovo/Strmica, Osoje, Čepikuće, Neum 1, Neum 2 i Ivanica, gdje se u tri smjene vrše dvadesetčetverosatne kontrole putnika i roba, te izriču mjere zabrane/izolacije prema uputstvima nadležnih organa.

Zaključno s jučerašnjim danom, federalni sanitarni inspektori izdali su 3.954 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor - izolaciju na period od 14 dana.

Za 189 državljana BiH s prebivalištem u RS koji su ispunili sanitarni upitnik je dato uputstvo o samoizolaciji, te su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima i adresama blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske, na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije. Isto vrijedi i za 23 državljanina BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta. Ovo se odnosi i na lica koja su doputovala preko Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Do sada Federalna uprava za inspekcijske poslove nije dobila podatak niti o jednoj osobi koja je državljanin BiH s prebivalištem na području FBiH, a koja je u BiH ušlo preko graničnih prijelaza u RS, te očekuju da će što prije dobiti podatke iz Inspektorata RS, kako bi ih proslijedili kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova. 

Također, podsjećaju da i sanitarni inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove, i sanitarni inspektori Inspektorata RS izriču mjere izolacije za sve državljane BiH, bez obzira na njihovo prebivalište. 

Napominju da su, prema pojašnjenju Ministarstva civilnih poslova BiH, u saradnji s Krzinim štabom Federalnog ministarstva zdravstva precizirane procedure u vezi sa sanitarnim nadzorom nad, kako stranim, tako i vozačima državljanima BiH kako bi bilo omogućeno da nesmetano obavljaju svoje poslove u prekograničnom prometu roba, te procedure u vezi sa prelaskom granice za lica i pacijente u pograničnim područjima.

Naglašavaju da su svi putnici koji ulaze u BiH/FBiH dužni popuniti sanitarni upitnik i dati tačne i vjerodostojne informacije o zemlji iz koje dolaze, te trenutnom zdravstvenom stanju a da davanje lažnih podataka predstavlja krivično djelo za koje je propisana kazna do tri godine zatvora.

Apeluju na putnike kojima su izrečene mjere izolacije da se striktno pridržavaju izrečenih mjera i upozoravaju da je kršenje propisanih mjera kažnjivo sa do jednom godinom zatvora.

Osim toga, u skladu s Odlukom Vlade FBiH o neposrednoj kontroli cijena upućen je akt svim kantonalnim, gradskim i općinskim tržišnim inspekcijskim organima na nadležno postupanje.

- U protekla dva dana, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata izvršio je 26 nadzora po prijavama građana, u okviru kojih su inspektori izdali 23 prekršajna naloga u iznosu 57.500 KM. U devet nadzora po prijavama građana vezanim za nerazumno povećanje cijena, nisu utvrđeni prekršaji kod subjekata nadzora - kazao je direktor FUZIP-a Anis Ajdinović.

Zamolio je građane da sve uočene nepravilnosti prijave na telefon 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata), e-mail: info@fuzip.gov.ba, ili poštom na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6 Sarajevo, saopćeno je iz FUZIP-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Pronađen svinjski DNA u zaleđenom junećem bureku proizvođača Krajina Klas d.o.o. Banja Luka

Iz prodaje povučena 33 komada 'milka oreo' mliječnih pločica zbog pronađenih komada plastike

Pojačani inspekcijski nadzori od sutra na području Federacije BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'