Svijet     | 17.03.2020. 15:05 |

Kliničke probe vakcine protiv koronavirusa počinju sredinom aprila

FENA Internet

ŠANGAJ, 17. marta (FENA) - Očekuje se da vakcina mRNA protiv koronavirusa COVID-19 uđe u kliničke probe sredinom aprila, navode u utorak novine Naučni i tehnološki dnevnik riječi zdravstvenog zvaničnika u Šangaju.

Vakcine s uzorcima nalik na virus (VLP) proizvele su specifične antibiotike u imunološkim eksperimentima na miševima, izjavio je Yi Chengdong, zamjenik direktora šangajske Gradske zdravstvene komisije, na konferenciji za novinare u ponedjeljak. Studije toksičnosti vakcine izvedene su na životinjama primatima, navodi se u izvještaju.

Vakcine VLP su multiprotreinske strukture koje imitiraju organizaciju i prilagodbu virusa, ali im nedostaje vuirusni genom, potencijalno stvarajući efikasne, sigurnije i primjerenije tipove vakcina.

U međuvremenu su tri testna proizvoda na koronavirus odobrena i klinički primijenjena u Šangaju, saopćio je  Zhang Quan, direktor šangajske komisije za nauku i tehnologiju.

- Zaključno s 15. martom, više od 80.000 probnih reagensa iz Šangaja izvezeno je u 22 zemlje, među kojima su Njemačka, Republika Koreja i Saudijska Arabija - navode novine Zhangove riječi, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Blinken izrazio zabrinutost kineskom podrškom ruskoj vojsci

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu