Regija     | 17.03.2020. 12:22 |

Slovenija: Zaraze koronavirusom u još jednoj slovenskoj bolnici

FENA Agencije

LJUBLJANA, 17. ožujka (FENA) - U još jednoj slovenskoj bolnici u utorak su potvrđeni slučajevi zaraze koronavirusom među osobljem, javljaju u utorak slovenski mediji.

Opća bolnica u Slovenj Gradecu objavila je danas na svojim web-stranicama da je njenih 17 zaposlenih u samoizolaciji, u ovom trenutku je kod njih četvoro potvrđena zaraza, a svi do daljnjega ostaju kod kuće.

"Provjeravamo njihove moguće kontakte i testiramo ih kako bi spriječili širenje virusa, u koordinaciji s nacionalnim Institutom za javno zdravlje i lokalnim domom zdravlja", naveli su u bolnici u priopćenju.

Infekcije unutar zdravstvenog sustava u Sloveniji su već prije zabilježene i u zdravstvenim ustanovama u Ljubljani, Mariboru, Luciji (na slovenskoj obali), prenosi Hina.

Jedan od prvih importiranih izvora zaraze u Sloveniji bio je liječnik iz Metlike koji se vratio sa skijanja u Italiji te zarazu prenio u kontaktu s pacijentima i štićenicima tamošnjeg doma za starije osobe.

U javnosti se ponekad izražava i ogorčenje nad postupcima onih koji su skijali u Italiji u drugoj polovici veljače, kad su u Sloveniji školski praznici, a među njima je bilo i dosta liječnika.

Neke od njih uzela je u zaštitu liječnička komora koja tvrdi da su oni, nakon što su se vratili iz inozemstva, s područja gdje je epidemija već bila na pohodu, zapravo uvažavali tadašnje stajalište ministarstva zdravstva i Instituta za javno zdravlje po kojemu oni koji nemaju simptoma bolesti ne trebaju biti testirani, što se promijenilo tek nakon izbijanja prvih zaraza među zaposlenima u bolnicama.

Osim unosa zaraze u zdravstveni sustav, slovenske epidemiologe jako brine i moguće širenje zaraze na domove starijih osoba koji su jedna od najrizičnijih skupina za obolijevanje.

Iako su domovi umirovljenika od pojave prvog slučaja infekcije strogo izolirani i postupaju po protokolu, pa su zabranjeni i svi posjeti, zadnjih su dana, kako javljaju mediji, osim u onome u Metlici, zabilježeni novi infekcije koronavirusom u dvjema takvim institucijama na području Celja, navode slovenski mediji.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu