Bosna i Hercegovina     | 17.03.2020. 09:41 |

Podignuta optužnica protiv Senada Svrake za pomaganje u poreznoj utaji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. marta (FENA) - Tužitelj i šef Odsjeka za financijski kriminal Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Senada Svrake rođenog 1966. godine u Rudom, nastanjenog u Sarajevu.

Optuženi Senad Svraka (1966.), tereti se za pomaganje u kaznenom djelu porezne utaje, koje su počinili optuženi Aida Svraka  (1980.) i poduzeće “ELSTER COMMERCE” d.o.o. Sarajevo od 2008. do 2011. godine, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Optuženi se tereti da je, od 2008. do 2011. godine, postupajući u svojstvu vlasnika pravne osobe Elster commerce d.o.o. Sarajevo, čiji je direktor-odgovorna osoba bez ograničenja ovlaštenja bila supruga osumnjičenog, pomogao upravljati inkriminiranim poslovanjem pravne osobe Elster Commerce d.o.o. Sarajevo, pomažući joj u poslovima kontrole provođenja redovnih i nezakonitih nabavki, kao i u poslovima dogovaranja sa trećim osobama, radi nabavljanja lažnih i krivotvorenih faktura za promet kave kao visokotarifne robe u BiH.

Optuženi se tereti da je svojim nezakonitim radnjama sudjelovao u stvaranju privida da se radi o kavi bh podrijetla, te na taj način omogućio nezakoniti odbitak ulaznog PDV-a u iznosu od oko 3,57 miliona KM, za koji iznos je oštećen budžet i svi građani BiH.

Optuženi se tereti za kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. stavak 4. Kaznenog zakona BiH..

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krijumčarenja osoba državljana Turske

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

Podignuta optužnica protiv Huse Golaća zbog sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo