Bosna i Hercegovina     | 17.03.2020. 07:43 |

Kvalitet zraka jutros nezdrav u Tuzli, Zenici, u Sarajevu umjereno zagađen

FENA Emir Felic

SARAJEVO, 17. marta (FENA) - I pored poboljšanja vremenskih prilika te smanjenja prometnih i drugih aktivnosti zbog novonastale situacije sa pojavom koronavirusa kvalitet zraka jutros je nezdrav u nekoliko gradova centralne i sjeveroistočne Bosne.

Prema mjerenjima u 07.00 sati kvalitet zraka jutros je nezdrav na području Tuzle i Zenice gdje je Indeks kvaliteta zraka iznosio 177  i 170, zatim na području Živinica i Visokog gdje su vrijednosti Indeksa kvaliteta zraka iznosile 164.

Kvalitet zraka jutros je također nezdrav za stanovništvo na području Ilijaša, Lukavca i Jajca gdje Indeks kvaliteta zraka iznosio 162, 154 i 153.

U takvoj situacija sa kvalitetom zraka iz Eko Akcije upozoravaju na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Na području glavnog grada BiH zrak je umjereno zagađen, sa Indeksom kvaliteta zraka od 84. U takvoj situaciji neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO). 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Kantonu Sarajevo poboljšana kvaliteta zraka

Ilijaš, Sarajevo, Kakanj i Zenica i danas najzagađeniji gradovi u BiH

Nastavak pogoršanja kvaliteta zraka, zrak vrlo nezdrav za stanovništvo u Sarajevu, Zenici, Ilijašu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu