Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost SDA

Saopćenje

Kolegij  SDA je, na  danas  održanoj  sjednici, usvojio  sljedeće zaključke:

 

1.      SDA zahtijeva od Vijeća ministara, entitestkih i kantonalnih vlada, Vlade Brčko Distrikta BiH,  te ostalih institucija da hitno i blagovremeno poduzmu mjere iz svoje nadležnosti na suzbijanju epidemije izazvane Corona virusom. Između ostalog, smatramo da je neophodno:

-        razmotriti zatvaranje granica BiH za strane državljane;

-        selektivno zabraniti izvoz prehrambenih artikala i lijekova;

2.      Pozivamo Vijeće ministara, entitetske, kantonalne  i vladu Brčko Disrikta da hitno usvoje mjere kojim bi se ublažile posljedice epidemije na poslovanje privrednih subjekata i zaposlenih u njima. Između ostalog, smatramo da je neophodno u što kraćem roku:

-        pomjeriti uplatu PDV-a do kraja narednog mjeseca;

-        omogućiti reprogramiranje otplate kredita pravnim i fizičkim licima čije je poslovanje ugroženo;

-        formirati  garancijske fondove na nivou BiH , FBiH i kantona.

3.      Izmjene u sastavu Centralne izborne komsije BiH su izvršene u skladu sa zakonom i bile su neophodne  jer su predsjedavajući i pojedini članovi CIK-a već dugo vremena blokirali proceduru imenovanja članova kojima je odavno istekao mandat.

4.      Formiranje probosanskg bloka  SDA, SBB i DF u postojećim političkim okolnostima  se pokazalo  opravdanim i potrebnim kao odgovor na blokade institucija i prijeteće krize. Zbog važnosti djelovanja ovog bloka neophodno je sačuvati povjerenje i saradnju na principima donošenja svih odluka uz puni konsenzus.

SDA
Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.