Bosna i Hercegovina     | 16.03.2020. 16:51 |

Novinari skreću pažnju na odgovorno izvještavanje u skladu s novinarskom etikom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. marta (FENA) - U organizaciji Društva novinara BiH, a prema nastaloj situaciji suočavanja novinara i medija s pandemijom koronavirusa (Covid 19), danas je održan sastanak sa novinarima nekih od vodećih medija u Bosni i Hercegovini.

- Skrenuta je pažnja na vjerodostojnost i stručnost izvora informacija. Novinari su se također založili da se poštuju odluke o sigurnosti uposlenih, te su se u tom smislu dogovorili da se smanji broj novinarskih ekipa na samim događajima, a informacije solidarno dijele i objavljuju.

Uz podršku svim vladinim i nevladinim zalaganjima u nastaloj situaciji, te okrenutost novinara prema vjerodostojnosti informacije, novinari su naglasili opredijeljenost prema građanima i plasmanu informacija koje su vjerodostojne i osiguravaju pravovremeno informiranje i sprečavanje panike i straha – navodi se.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine, Vijeća za štampu Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva zdravstva.

- Prvenstveno zamišljeno kao panel diskusija 'Odgovornost medija u doba krize', zbog trenutnih ograničenja u organizaciji manifestacija, održan je vanredni sastanak u okviru iste teme. Sastanku su prisustvovali ključni predstavnici novinarske struke. Sastanak je održan uz pomoć ambasade Narodne Republike Kine u BiH - navode iz Društva novinara BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Arnes Grbešić i Selma Melez dobitnici nagrade za najbolju novinarsku priču o procesu pristupanja BiH

Društvo novinara BiH dodijelilo novinarske nagrade za 2022. godinu

Društvo novinara BiH raspisuje Konkurs za nagrade i priznanja za 2022. godinu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu