Svijet     | 16.03.2020. 15:27 |

Rivlin zadužio Gantza da formira novu izraelsku vladu

FENA Internet

JERUSALEM, 16.  marta (FENA) - Bivši zapovjednik izraelske vojske Benny Gantz u ponedjeljak je dobio zadatak da formira novu vladu, ali se dodatni razgovori očekuju s njegovim ljutim suparnikom, premijerom Benjaminom Netanyahuom, oko formiranja vanredne alijanse u borbi protiv korona virusa.

Gantz, koji predvodi centrističku Plavo bijelu stranku, pozvao je na "jedinstvo" i zatražio je od Netanyahua da mu se pridruži u nastojanjima da izvuku Izrael iz paralizirajuće političke krize nakon što je u manje od godinu dana održano troje nacionalnih izbora.

- Ne smijemo imati četvrte izbore - izjavio je Gantz, nakon što ga je predsjednik Reuven Rivlin i zvanično ovlastio da formira novu vladu.

- Učinit ću sve što je u mojim moćima u narednih nekoliko dana na formiranju moguće nacionalne, patriotske i široke vlade - kazao je.

Gantz (60) je u nedjelju dobio podršku 61 poslanika za formiranje nove vlade, krajnje neznatnu većinu u Knessetu, ili parlamentu, koji broji 120 poslanika.

Među njegovim pristalicama nisu članovi Netanyahuovog desničarskog Likuda, ali je Rivlin tražio od dvojice političkih čelnika da zajednički rade na formiranju vanredne alijanse kako bi izbjegli politički vakuum u reakciji na pandemiju korona virusa.

- Moguće je formirati vladu brzo koja bi zahtijevala prelazne aranžmane u narednim mjesecima - izjavio je danas Rivlin.

Gantzov put ka dugoročnoj stabilnoj koaliciji suočava se s poteškoćama, uzimajući u obzir duboke podijele među grupama koje ga podržavaju, uključujući većinsku arapsku Zajedničku listu i nacionalističku stranku Yisrael Beiteinu.

Rivlin je zvanično dao Gantzu 28 dana da pokuša formirati vladu, zadatak koji se pokazao nemogućim za svakog od kandidata nakon dvoje održanih izbora u prošloj godini, prenosi AFP. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Izrael intenzivno bombardirao jug Gaze

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo