Bosna i Hercegovina     | 16.03.2020. 14:41 |

U drugoj polovici godine kreće Program ranog otkrivanja bubrežnih bolesti u HNŽ

FENA Saopćenje

MOSTAR, 16. ožujka (FENA) - Radni sastanak u vezi s implementiranjem Programa preveniranja i ranog otkrivanja bubrežnih bolesti održan je u ponedjeljak u Mostaru s ciljem planiranja aktivnosti u sljedećem razdoblju kako bi najkasnije u drugoj polovici ove godine otpočela provedba Programa.

Sastanak su održali ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Goran Opsenica, predsjednica Udruge liječnika za nefrologiju, dijalizu i transplantiranje bubrega u BiH Halima Resić i predstojnica Klinike za unutarnje bolesti s centrom za dijalizu Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Monika Tomić.

U HNŽ-u trenutno je uspostavljena središnja platforma za potporu "mammo skriningu" čijim proširenjem se omogućava podupiranje ovog, kao i drugih, preventivnih programa, priopćeno je na službenoj internetskoj stranici Vlade HNŽ-a.

U sklopu Integriranog zdravstvenog informacijskog sustava (IZIS) u HNŽ-u je uspostavljen središnji laboratorijski informacijski sustav što je preduvjet za potporu i uspostavu automatiziranog županijskog registra bolesnika s različnim stadijima kronične bubrežne bolesti.

Županijska vlada osigurala je sredstva za financiranje proširenja platforme za provedbu ovog preventivnog programa, uključujući i uspostavu integriranja sa središnjim LAB sustavom za sve zdravstvene ustanove te se očekuje da Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, do planiranog početka provedbe programa, osigura tehničke uvjete za njegovo implementiranje.

Predsjednica Udruge liječnika za nefrologiju, dijalizu i transplantiranje bubrega u BiH Halima Resić bit će koordinator za provedbu programa u Hercegovačko-neretvanskoj županiji te je naglasila kako će kao prvi korak u implementaciji biti educiranje liječnika primarne zdravstvene zaštite, a zatim i zdravstvenih radnika službe za dijagnostiku, endokrinologa i kardiologa o mjerama ranog otkrivanja kronične bubrežne bolesti s ciljem pravovremenog adekvatnog zbrinjavanja oboljelih, te smanjenja invalidnosti i smrtnosti.

Predstojnica Klinike za unutarnje bolesti s centrom za dijalizu SKB-a Mostar Monika Tomić će uz Resić biti edukator i član Povjerenstva za provedbu programa, te je kazala kako je Vlada HNŽ-a osigurala sredstva za nabavu deset aparata za potrebe centara za dijalizu u HNŽ-u, čime će, kako ističe, biti podignuta razina kvalitete zdravstvene skrbi za pacijente koji su na dijalizi.

Ministar Opsenica kazao je kako je ovo drugi preventivni program koji će biti provođen na području HNŽ-a.

"Trenutno se u punom obujmu provodi županijski program ranog otkrivanja raka dojke, a Ministarstvo će sukladno zaključcima Skupštine HNŽ-a svake godine predložiti novi preventivni program", naglasio je Opsenica.

Istaknuo je, također, kako žalosti činjenica da Federacija BiH još uvijek ne provodi preventivne programe od interesa za FBiH, iako je, po njegovim riječima, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti jasno utvrđeno da Federacija osigurava sredstva za preventivnu zdravstvenu zaštitu rizičnih skupina i ostalih stanovnika sukladno prihvaćenim programima preventivne zdravstvene zaštite od interesa za Federaciju BiH, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo