Bosna i Hercegovina     | 16.03.2020. 13:19 |

Služba za zapošljavanje KS dostavila evidenciju nezaposlenog medicinskog kadra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. marta (FENA) - Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo uputila je dopis nadležnim institucijama u kojem se nalazi određeni broj osoba sa stručnom spremom koji bi adekvatno mogla odgovoriti novonastaloj situaciji širenja koronavirusa.

Navedeno je da se na evidenciji nezaposlenih osoba Službe nalaze 42 doktora i specijalista; 648 medicinskih sestara SSS; 66 medicinskih sestara VSS; 128 laboratorijskih tehničara SSS; 69 laboratorijskih tehničara VSS; 123 sanitarna tehničara; 430 fizioterapeuta SSS; 78 fizioterapeuta VSS; 174 medicinske ginekološke sestre, te 94 inžinjera radiologije.

Ističu da, ukoliko nadležni smatraju da navedeni kadrovi mogu pomoći u radu zdravstenim ustanovama u ovim teškim danima, trebaju obavijestiti Službu o svojim potrebama.

Služba za zapošljavanje KS bi uz saglasnost resornog Ministarstva i Vlade Kantona Sarajevo sačinila po hitnom postupku (u roku od 48 sati) Prijedlog Programa mjera za poticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti i poboljšanja strukture zaposlenih u Kantonu Sarajevo medicinskog kadra i uputila ga po rasporedu koji nadležni odrede.

Također, navode da bi Služba u tom prijedlogu Programa vršila sufiansiranje novčanih sredstava u znatnom iznosu.

- Imajući u vidu novonastalu situaciju, svjesni odgovornosti koju imamo, a kako bi poduzeli sve neophodne mjere zaštite usljed širenja koronavirusa, Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo stoji na raspolaganju za poduzimanje niza mjera kako bi nesebično pružili našu pomoć i olakšali situaciju u kojoj se nalazimo - saopćeno je iz te institucije.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Služba za zapošljavanje KS - Broj nezaposlenih u Kantonu Sarajevo najmanji od 2019.

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana