Bosna i Hercegovina     | 16.03.2020. 12:13 |

Beč u sajamskom centru priprema 880 kreveta za oboljele od COVID-19

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. marta (FENA) - Grad Beč poduzima mjere predostrožnosti od koronavirusa i u sajamskom centru Messe Wien priprema 880 kreveta za pacijente sa blažim oblicima oboljenja.

Imajući u vidu očekivano povećanje broja oboljelih od COVID-19, Beč poduzima mjere predostrožnosti kako bi imao dovoljno kreveta.

Kreveti u hali A sajamskog centra Messe Wien, u Leopoldstadtu, namijenjeni su pacijentima kojima nije potrebno liječenje u bolnici, ali isto tako ne mogu biti njegovani u svojim domovima, jer na primjer žive sami ili se svi članovi njihove porodice nalaze u bolnici i slično.

- Ovo nije bolnica nego prostor za njegu - objasnio je gradonačelnik Ludwig i naglasio da je riječ o mjeri predostrožnosti. Kapaciteti se po potrebi mogu proširiti izvan 880 prvobitno planiranih kreveta. Prostor koji sljeduje pacijente prema zakonu, a to je 10 do 12 kvadratnih metara za njegu, je u ovom slučaju također zagarantovan.

Tokom vikenda je sprovedena neophodna infrastruktura kao što su tuševi, toaleti i ormarići na zaključavanje, a u isporuci se nalaze kreveti, madraci i posteljine. Ukoliko prostor dođe u upotrebu na licu mjesta će se naći i medicinska pomoć.

- Trenutno imamo mali broj oboljelih, ali ukoliko se pojavi situacija kao u drugim zemljama - poput Italije, bit ćemo spremni, rekao je gradonačelnik Michael Ludwig.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Novi izum Beča - 'Spužvasti kamen' za inteligentno zalijevanje gradskog drveća

Beč - Muzički genij Ludwig van Beethoven oživljen u virtualnoj stvarnosti

Beč usvojio novu strategiju za postepeno ukidanje korištenja plina

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom