Ekonomija     | 16.03.2020. 12:32 |

STBiH - Poziv poslodavcima za hitnu isplatu finansijske kompenzacije za radnike

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. marta (FENA) - Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBiH) zatražio je danas finansijsku kompenzaciju za radnike u supermarketima i prodavnicama higijenskih potrepština, navodeći kako su radnici u trgovini na prvoj liniji fronta borbe s koronavirusom.

- STBiH i naši povjerenici su protekli vikend proveli širom Bosne i Hercegovine i Federacije BiH u obilasku članstva, a radi podrške u ovim izuzetno teškim vremenima za sve građane - navodi ovaj sindikat u saopćenju za javnost.

Iz Sindikata podsjećaju da su obišli više od 100 radnih mjesta, kao i da su dostavili značajne količine sredstava za dezinfekciju, te da su bili svjedoci ogromnog povećanja prometa roba, a posebno osnovnih životnih namirnica.

- U velikoj većini objekata, koji, kako je poznato, rade s minimumom ljudskih kapaciteta, radnici 'se bore' s povećanim brojem kupaca i ogromnim povećanjem potražnje, jednako kao i s higijensko-epidemiološkim izazovima - navodi se.

Kako se nadalje navodi, iz tog razloga, a kao posljedica činjenice da je promet u gotovo svim trgovačkim firmama koje se bave prodajom hrane, higijenskih potrepština značajno povećan, STBiH je danas od Udruženja poslodavaca i Sekcije za trgovinu tražio hitnu isplatu finansijske kompenzacije za radnike koji svoj trud i rad svakodnevno ulažu kako bi građani bili snabdijeveni osnovnim životnim namirnicama.

- Ovom prilikom se zahvaljujemo poslodavcima onih kompanija u kojima STBiH djeluje i s kojima sarađuje, a koje su uložile dodatna sredstva i osigurale zaista zavidnu epidemiološku zaštitu kupaca i radnika - navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednica STBiH Mersiha Beširović.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Papa Franjo ponovio apel za mir, izrazio žaljenje zbog sukoba u Ukrajini i Gazi

Liban pozvao međunarodnu zajednicu da osnaži podršku za UNRWA

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!