Ekonomija     | 16.03.2020. 12:42 |

Regionalnom suradnjom do bolje promocije muzeja

FENA Saopćenje

CRNA GORA, 16. ožujka (FENA) - Na sastanku zajedničkog tima za implementaciju projekta "Zanimljivi muzeji-aMUSeumING", koji je održan u Podgorici, razgovaralo se o do sada provedenim aktivnostima, te o budućim planovima, obukama i certificiranju koje će se održati u svibnju.

Radi se o prekograničnom projektu kojeg provode Nacionalni muzej Crne Gore, Muzej u Jablanici i Udruženje za poduzetništvo i posao LINK Mostara, uz financijsku potporu Europske unije.

Implementacija projekta započela je 15. studenoga 2019. godine, a do sada su urađene pripremne aktivnosti za poboljšanje tehničkih i upravljačkih kapaciteta muzeja, kao i drugih relevantnih kulturno-povijesnih lokacija u prekograničnom području.

U prethodnom periodu analizirani su tehnički i upravljački kapaciteti muzeja i kulturno-povijesnih lokacija, te nivo zanimanja turista za kulturno nasljeđe, povezanost turističkih operatera i njihovu spremnost za međusobnu suradnju.

Kako je istaknuto, pokrenute su procedure za nabavku suvremene opreme i tehničke podrške osoblju muzeja, kako bi se na što bolji i kvalitetniji način sami muzeji i muzejske postavke približile široj javnosti, mlađoj populaciji i time postali jedan od glavnih interpretatora kulturnog nasljeđa.

Također, u svibnju se očekuje obuka i certificiranje 20 vodiča po Interpret Europe metodologiji koji će znatno poboljšati kvalitetu usluga turistima i posjetiocima. Od svibnja su planirane i posebne promotivne aktivnosti prema individualnim putnicima/posjetiteljima, kao i rad sa tur operatorima.

Pprojekt prekogranične suradnje "Zanimljivi muzeji / Amusing Museums" (aMUSeumING) financira Europska unija u sklopu programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta je 394.904 eura, od čega Europska unija osigurava 84,47 posto sredstava, priopćili su iz Linka.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

UNDP proveo analize energetske efikasnosti stambenog sektora u 36 opština i gradova u BiH

Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

Gradonačelnik Kordić s učenicima o natjecanju Civitas 'Projekt građanin'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'