Bosna i Hercegovina     | 16.03.2020. 10:25 |

SDPBiH: Omogućiti jednom od dva zaposlena roditelja plaćeno odsustvo s posla

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. marta (FENA) - Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine traži od nadležnih mjeru plaćenog odustva s posla jednom od dva zaposlena roditelja ili skrbnika djece kojoj je zbog coronavirusa odnedavno ubustaljena nastava u školama i vrtićima u Bosni i Hercegovini.

- Zbog obustave nastave u školama i vrtićima u Bosni i Hercegovini, SDP traži od vlada u oba entiteta da donesu uredbe kojim će jednom roditelju ili skrbniku biti omogućeno da brinu o djeci ukoliko su u radnom odnosu.

Tražimo da vlade izdaju uputu da u svakom slučaju u kojem su oba roditelja/skrbnika ili samohrani roditelj u radnom odnosu, naloži odobravanje plaćenog dopusta jednom roditelju/skrbniku.

U slučajevima gdje je jedan od dva roditelja/skrbnika medicinski radnik, plaćeni dopust treba odobriti drugom uposlenom skrbniku ili roditelju. U slučajevima gdje su oba roditelja medicinski radnici ili u slučajevima gdje se radi o samohranom roditelju, nužno je odobriti plaćeni dopust jednom uposlenom roditelju/skrbniku - saopćeno je iz SDP-a BiH.

U svim drugim slučajevima, roditelji/skrbnici treba da imaju pravo samostalnog izbora koji od njih će skrbiti o djeci.

SDP smatra da je ovakva mjera nužna umjesto da su roditelji/skrbnici prisiljeni koristiti neplaćeni dopust ili odmor.

- U slučajevima gdje su skrbnici ili roditelji nezaposleni, tražimo od vlada da propišu jednokratne mjesečne subvencije za cjelodnevno skrbljenje o djeci.

Također tražimo da se u slučajevima socijalno ugroženih porodica, hitno izdvoje sredstva i izvrši nabavka i dostava računara kako bi djeca u takvim domaćinstvima ravnopravno mogla pratiti i pohađati propisanu online nastavu. Također, svim porodicama s navedenim statusom potrebno je omogućiti besplatan priključak i korištenje interneta za vrijeme trajanja krize - navode iz SDP-a BiH.  

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Radionica za roditelje o važnosti radnog pamćenja kod djece

Djeca umiru od gladi u sjevernoj Gazi

Beograd: Policija podnijela prekršajnu prijavu zbog trovanja djece alkoholom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta