Svijet     | 16.03.2020. 10:35 |

Sassoli: Da medicinska oprema bude dostupna gdje god je to potrebno unutar EU

FENA Internet

BRUXELLES, 16. marta (FENA) - Nakon današnjeg apela predsjednika Evropske komisije, vlade zemalja članica moraju prestati ograničavati isporuku medicinske opreme unutar Evropske unije i prestati poduzimati jednostrane mjere kako bi spriječili slobodno kretanje. Ova bitka se odvija na teritoriju cijele Evrope i mora se koordinirati između vlada i institucija Evropske Unije, navodi se u izjavi predsjednika Evropskog parlamenta Davida Sassolija povodom  širenja virusa Covid-19.

- Izazovi brzog širenja Covid-19 pokazuju da su saradnja i solidarnost potrebniji nego ikad prije. Neće se štedjeti napori kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi i pomoglo onima kojima je pomoć potrebna. Moramo osigurati odgovarajuću proizvodnju i opskrbu medicinskom opremom, tako da je ona dostupna gdje god je to potrebno unutar EU. Ovaj virus ne poštuje nijednu granicu i, stoga, pokušaji da se sami borite protiv njega neće uspjeti - ističe Sassoli.

On je naglasio važnost funkcionisanja unutrašnjeg tržišta i poštivanja pravila poslovanja. Kazao je da je neophodno osigurati da se zalihe i proizvodi dostave tamo gdje je to potrebno, a od posebne važnosti su "solidarnost, međusobno povjerenje i iskrena saradnja u borbi protiv pandemije."

- Pojačanje kontrole na vanjskim granicama EU-a, u skladu s našim pravilnicima i međunarodnim obavezama, može pomoći u osiguravanju učinkovitog rada šengenskog sistema. Međutim, novo uvođenje kontrola unutrašnjih granica, ako se ne temelji na savjetima ili preporukama zdravstvenih tijela, nanosi više štete nego koristi. Ono nameće velike ekonomske troškove EU-u kao cjelini i sprječava robu da stigne tamo gdje je potrebna. Moramo osigurati pravilno funkcionisanje schengenskog prostora - kazao je Sassoli.

Zaključio je da je u ovim momentima potrebno graditi međusobno povjerenje, saradnju i solidarnost.

- Ovi su principi u srcu evropskog projekta i sada su nam potrebniji nego ikad ranije - kazao je predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli u izjavi koja je objavljena na stranici Evropskog parlamenta.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu