Stranačke aktivnosti     | 15.03.2020. 09:09 |

Saopćenje za javnost Građanskog demokratskog saveza (GDS) BiH

FENA Saopćenje

Predsjednik GDS BiH Ibrahim Spahić povodom aktuelne situacije u vezi korona virusa COVID-19 i odsustva konzistentne bosanskohercegovačke socijalne i zdravstvene politike,izjavio je da je vidljivo, kao na dlanu ruke, koliko su zanemarena prava građana u našoj zemlji.

Skrećemo, ponovno, pažnju na potrebu da se sistemski i cjelovito bavimo socijalnom i zdravstvenom politikom u BiH.Posebno je potrebno da se nauci i istraživanjima posveti puna pažnja,kao i da se, praktično i dugoročno ,materijalno i društveno stimulišu ljekari i medicinsko osoblje i cjelovito reformiše socijalni i zdravstveni sistem.

To možemo ostvariti samo ako urgentno formiramo Ministarstvo socijalne i zdravstvene politike BiH i organizujemo vrhunski tim svjetskih priznatih stručnjaka iz BiH.

U toku svog mandata u PSBiH u Predstavničkom domu i Domu naroda pokrenuo sam izradu i usvajanje Rezolucije o politici zdravlja za sve građane BiH prije 18 godina i to je dokument na osnovu kojeg se može uspostaviti Ministarstvo u skladu s današnjim standardima WHO.

Rezolucija je usvojena jer posvećena opštem dobru građana. Objavljena je u "Službenom glasniku BiH",br.12/02.i proces usvajanja je predstavljen u knjizi "Parlamentarna skupština BiH".
Djela Andrije Štampara bili su i tada i sada moja životna inspiracija.Predratna,ratna i poslijeratna zajednička aktivnost sa izuzetnim ljekarima i ličnostima / prof.dr.G.Žarković, prof.dr.R.Besarović, prof.dr.R. Đapić,prof.dr.M.Beganović,prof. dr.E.Sarajlić i dr. M.Gavranovićem/ i moje članstvo u udruženjima koja se brinu za socijalne i zdravstvene interese građana,kao i učešće u prvom Savjetu za izgradnju UKC UNSA pomogli su mi da bolje razumijem socijalne i zdravstvene probleme i interese ljudi i odgovornost društva za njihovo rješavanje.

Prijateljstvo i saradnja sa Akademikom prof.dr. S. Hukovićem,kao i drugim članovima ANUBiH i ljekarima i ljekarskim udruženjima uticali su na izradu socijalnih i zdravstvenih politika koje smo predstavili zagovarali u javnosti.Sa prof.dr. A. Filipović,dr.M. Bečirevićem i u saradnji sa prof.dr.A. Smajkićem i njegovim timom u Zavodu za zdravstvenu zaštitu BiH formulisao sam Rezoluciju ćiji tekst ni danas ne bih mijenjao.

Uvjeren sam da će se i moja inicijativa da BiH uspostavi Ministarstvo zdravlja i socijalne politike BiH konačno usvojiti.

Želio bih posebno izdvojiti da sam kao urednik i izdavač IPC objavio značajne knjige u oblasti medicine naših najboljih medicinskih stručnjaka za djecu i stare.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost GDS-a

Saopćenje za javnost GDSBiH

Saopćenje za javnost GDSBiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta