Svijet     | 14.03.2020. 19:54 |

Apel na Sloveniju da ukine blokadu za teretnjake iz Italije

FENA Agencije

LJUBLJANA/TRST, 14. ožujka (FENA) - Guverner Furlanije Julijske Krajine Massimiliano Fedriga pozvao je u subotu slovensku vladu da ukine "blokadu" na graničnim prijelazima s tom talijanskom pokrajinom zbog krize oko koronavirusa.

 "Apeliran na slovensku vladu u ime odličnih odnosa Slovenije i Italije, a posebno Slovenije i Furlanije Julijske Krajine, da odmah otvori granične prijelaze i da se riješe kritična pitanja do kojih je zbog toga došlo zadnjih dana", naveo je u svom apelu Fedriga, prenosi talijanska agencija Ansa.

 "Blokiranje teretnog prometa iz Italije štetna je mjera ne samo za gospodarstvo nego se time riskira da dođe do dramatičnih problema u borbi koju vodimo protiv širenja epidemije", naveo je u priopćenju predsjednik pokrajinske vlade, te dodao da bi u suprotnom nastavak blokade mogao dovesti do "nepopravljivog" pogoršanja odnosa dviju strana.

 Novi predsjednik slovenske vlade Janez Janša u subotu se na konferenciji za novinare o problemu širenja koronavirusa u Sloveniji osvrnuo i na gužve na graničnim prjelazima sa susjednim državama i probleme koji se stvaraju zbog nadzora na teretnim vozilima koji dolaze iz pravca Italije, a prolaze kroz Sloveniju.

 "Učinit ćemo sve da se teretni promet ubuduće odvija koliko-toliko nesmetano, ali i uz nadzor", kazao je Janša.

 Slovenija zbog stanja u Italiji kontrolira putnički promet na šest graničnih prijelaza s Italijom, dok je druge zatvorila kako bi spriječila uvoz novih slučajeva zaraze iz Italije, a od petka nadzire i teretni promet iz pravca Italije te ne dopušta ulazak vozilima kojima konačno odredište nije u Sloveniji nego kroz nju samo prolaze, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Italijanski lijevi centar okuplja se za evropske izbore oko liste 'Sjedinjene Države Evrope'

'Braća Italije' premijerke Meloni i dalje vodeća stranka u Italiji

Oko 5,7 miliona ljudi u Italiji živi u apsolutnom siromaštvu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo