Magazin     | 14.03.2020. 09:07 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Saopćenje

MOSTAR, 14. ožujka (FENA) -

- 1835. U Gajevoj Danici izišao tekst pjesme "Horvatska domovina", koja je krajem 19. stoljeća postala hrvatska himna. Horvatsku domovinu ili prema prvom stihu Lijepu našu uglazbio je Josip Runjanin, a prvi put javno je izvedena 1861. Kao nacionalna himna prihvaćena je 1891. godine.

- 1864. Engleski istraživač Samuel Baker otkrio drugi izvor rijeke Nil u istočnoj Africi i nazvao ga Albertovo jezero. Njegova su poznata djela "Abesinijski pritoci Nila", "Osam godina lutanja po Cejlonu" i druga.

- 1879. Rođen Albert Einstein, teorijski fizičar, jedan od najvećih umova i najznačajnijih osoba u povijesti. Iako je najpoznatiji po teoriji relativnosti, Nobelova nagrada za fiziku mu je dodijeljena 1921. godine za objašnjenje fotoelektričnog efekta kao i za doprinos razvoju teorijske fizike.

- 1883. Umro Karl Marx, njemački filozof, politički ekonomist i revolucionar. Osnivač je Međunarodnog saveza radnika ili Prve Internacionale. Težio je znanstvenoj analizi i kritici kapitalizma i smatra se jednim od najutjecajnijih teoretičara socijalizma i komunizma. 

- 1932. George Eastman, američki poduzetnik i poronalazač, najpoznatiji kao osnivač kompanije Eastman Kodak te populariziranju filmske role, izvršio je samoubojstvo, ostavivši za sobom poruku: "Moj posao je okončan, zašto čekati?".

- 1932. Rođen Miroslav "Mika" Antić, srpski pjesnik, novinar, redatelj i dječji pisac. Osim pisanja bavio se slikarstvom, novinarstvom i filmom. Bio je urednik časopisa "Ritam" i "Neven", "Dnevnik" u Beogradu i "Mlado pokolenje" u Novom Sadu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja.

- 1974. Umro Mato Lovrak, hrvatski dječji pisac čija se djela odlikuju maštovitošću i humorom. Po njegovim romanima snimljeni su uspješni igrani filmovi "Družba Pere Kvržice" i "Vlak u snijegu" te u novije vrijeme "Anka".

- 1980. U zrakoplovnoj nesreći u Varšavi poginulo 87 osoba, među kojima 14 članova američkog bokserskog tima.

- 1991. Birmingemska šestorka, šest Iraca pogrešno optuženih da su 1974. podmetnuli eksplozije u pubove u engleskom gradu Birminghamu, oslobođena nakon 16 godina provedenih u zatvoru.

- 1997. Umro Alija Isaković, bosanskohercegovački romansijer, pripovjedač, radio-dramski, televizijski i dramski pisac, putopisac, aforist, lekiskograf i povjesničar jezika i književnosti.

- 1997. Umro Fred Zinnemann, američki filmski redatelj austrijskog porijekla. Isprva je režirao kratkometražne filmove, od kojih je Oscarom nagrađen "Da nam žive majke!". Oscara je dobio za filmove "Odavde do vječnosti" i "Čovjek za sva vremena".

 

- 2004. Pobjedom na izborima ruski predsjednik Vladimir Putin osigurao je drugi četvorogodišnji mandat. Na taj položaj ponovo je izabran 2012. godine.  

- 2006. Počelo obilježavanje Svjetskog dana bubrega, na inicijativu Međunarodnog društva nefrologije i Međunarodne Federacije bubrežnih fondacija. Svjetski dan bubrega obilježava se svakog drugog četvrtka u ožujku da bi se podigla svijest o važnosti očuvanja zdravlja tih organa kod čovjeka.

- 2006. Umro bivši predsjednik Estonije Lennart Meri, ključna osoba pokreta za neovisnost te baltičke zemlje. Bio je prvi predsjednik Estonije nakon sticanja neovisnosti 1992. godine.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana