Bosna i Hercegovina     | 13.03.2020. 15:39 |

Ponovljeno suđenje Sanjinu Sefiću okončano, izricanje presude 19. marta

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 13. marta (FENA) – Završnim riječima strana u postupku (optužbe i odbrane) danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) završeno ponovljeno suđenje Sanjinu Sefiću, koji se tereti za izazivanje saobraćajne nesreće, oktobra 2016. godine, u kojoj su smrtno stradale Selma Agić i Edita Malkoč, studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Izricanje presude u tom predmetu zakazano je za 19. marta.

Zastupnica optužbe u tom predmetu, tužiteljica Jasminka Knežević navela je kako su tokom dokaznog postupka ispitivanjem svjedoka i vještaka, te izvođenjem materijalnih i dodatnih dokaznih prijedloga u potpunosti dokazani činjenični navodi optuženja - da je Sefić počinio teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nesreći.

Radi se o tužbenim navodima, kojima se Sanjin Sefić tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, 'Golfom 6' krećući se brzinom većom od 100 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe.

Tužiteljica je podsjetila na iskaze svjedoka očevidaca, te na dinamiku dešavanja potvrđenu nalazima vještaka saobraćajne struke – Ševala Kovačevića i Nedima Kamenjaševića, kao i na tragove s mjesta događaja.

Istovremeno, ocijenila je spornim i paušalnim nalaz vještaka odbrane Milana Vujanića “koji je tvrdnjom o kretanju vozila brzinom do 65 kilometara na sat pokušao popraviti položaj optuženog”.

Navela je kako se radi o nalazu koji je kontradiktoran ostalim dokazima, te da se vještak nije bavio stvarnim događajem, nego fabrikovanim tvrdnjama i zaključcima koji su u suprotnosti s profesionalnim i standardima struke.

Tužiteljica je ukazala i na otežavajuće okolnosti za optuženog – člnjenicu da su kobne noći smrtno stradale dvije mlade djevojke, što je izazvalo uznemirenje javnosti (organizirani protesti u Sarajevu i Bugojnu), te da je optuženi pobjegao s mjesta događaja i organizirao vlastiti bijeg u Srbiju, odakle je izručen nakon okončanja ekstradicijskog postupka, 9. januara 2017. godine.

Ukazala je, također, na optuženikovo ponašanje u sudnici, odnosno odsustvo saosjećanja s porodicama stradalih djevojaka, navodeći kako  se radi o osobi  koja je 47 puta prekršajno kažnjavana zbog nepoštivanja saobraćajnih propisa, te i uvjetno osuđena zbog napada na službenu osobu.

Zastupnica optužbe je zaključila kako za optuženog nema olakšavajućih okolnosti te predložila da mu se izrekne maksimalna zatvorska kazna.

Predložila je i da se optuženom pritvor produži, kao i da Sud, ujedno, odluči i u vezi s imovinsko-pravnim zahtjevom za naknadu nematerijalne štete.

Navodima optužbe, pridružila se i punomoćnica porodica Agić i Malkoč, advokatica Adela Duraković, podsjećajući na bol i troipogodišđnju agoniju kroz koje ove porodice prolaze.

Branitelj optuženog, advokat Kerim Čelik, međutim, smatra kako Tužilaštvo nije van razumne sumnje dokazalo inkriminacije iz optužnice, te “da su citirani nalazi vještaka, bez ozbiljne analize dokaza”.

Završne riječi optužbe je uporedio s načinom rada u inkvizitorskim sistemima, ili ratnim prijekim sudom, navodeći da novi Krivični zakon predstavlja sintezu kontinentalnog i anglosaksonskog sistema te da nalaže da optužba iznese i dokaze koji idu u prilog optuženom.

Ustvrdio je kako iskazi svjedoka nisu u saglasnosti kako to tvrdi optužba, osporavajući nalaz i mišljenje vještaka Kamenjaševića,  te citirajući segmente iz nalaza vještaka Vujanića.               

Osporavajući validnost licence vještaka Kamenjaševića, branitelj optuženog je problematizirao i ulazne podatke/parametre na temelju kojih je vještak, između ostalog, došao i do brzine kretanja od 102,6 kilometara na sat Golfa kojim je upravljao optuženi.

Fokusirao se na tvrdnje vještaka Vujanića o tome “kako nema načina da se utvrdi koje je svjetlo bilo na semaforu, da nije moguće utvrditi brzinu kretanja pješaka…”

Advokat Čelik je prigovorio i na način rada Tužilaštva, navodeći kako je teret dokazivanja na tužitelju, te da je u konkretnom slučaju teret dokazivanja prebačen na odbranu.

Dodao je kako Sud ne može odlučivati na bazi pretpostavki, nego i samo na bazi utvrđenih činjenica, protiveći se navodima optužbe kojima je njegov branjenik prikazan kao nepopravljivi recidivist (povratnik u vršenju prekršaja) i ustvrdivši kako se radi o 30 novčanih kazni u rasponu od 30 do 50 KM, zbog pogrešnog parkiranja i nevezivanja sigurnosnog pojasa.

Čelik je kazao “kako se radi o relativno mladoj osobi, korektnog držanja unatoč medijskoj hajci”, izražavajući nadu da će Sud jednako cijeniti sve okolnosti te donijeti oslobađajuću presudu ili, eventualno, za djelo počinjeno iz nehata.

Optuženi Sefić je u završnoj riječi kazao kako bi i on volio da je postupak završen za mjesec dana, a ne za tri i po godine. Naveo je da se nakon bijega u Srbiji sam predao, te da bi kada bi mogao vratiti vrijeme volio da je on stradao.

U prvostepenom postupku, Sefić je 26. septembra 2018. godine proglašen krivim za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 14 godina i šest mjeseci.

Osobe koje su bile optužene da su pomogle Sefiću prilikom bijega su u međuvremenu potpisale sporazum o krivici, a radi se o Amaru Salihoviću, Dini Aliću i Saudu Nišiću.

Iz precizirane optužnice u ponovljenom suđenju izostavljena je sestra prvooptuženog - Sara Sefić (procesuirana u prvostepenom postupku) u odnosu na koju su optužbe odbijene, budući da se radi o bliskoj srodnici.

Novo suđenje u ovom predmetu uslijedilo je nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo prvostepenu/nepravomoćnu presudu izrečenu Sefiću i drugima i predmet vratio KSS-u na ponovno rješavanje.

Amir Agić, otac stradale Selme Agić, novinarima je po izlasku iz sudnice kazao kako je optuženi Sefić mogao ranije da prizna krivicu te da bi to skratilo cijeli postupak, a time i agoniju koju trpe porodice stradalih djevojaka.

- Mi smo izloženi ogromnoj boli koja nikada neće proći – kazao je vidno potresen, izražavajući zahvalnost svima koji dijele njihovu bol.

Punomoćnica porodica Agić i Malkoč, advokatica Adela Duraković izjavila je kako vjeruje da će Sud ovoga puta utvrditi kaznu za optuženog u skladu s njegovom odgovornosti.

Dodala je kako su nakon tri i po godine agonije, porodice stradalih djevojaka to apsolutno zaslužile.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ispitivanjem svjedoka optužbe nastavljeno suđenje Ismetu Ibričiću zbog ubistva i pokušaja ubistva

Okončano ponovljeno suđenje Papiću za ratni zločin, izricanje presude 21. marta

Potvrđena optužnica protiv Zubčevića i drugih zbog zloupotrebe položaja

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana