Bosna i Hercegovina     | 13.03.2020. 15:29 |

Od ponedjeljka u školama i na fakultetima ZDK-a počinje konsultativna nastava

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 13. marta (FENA) – Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona usaglasilo je sa sindikatima osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja tog kantona uputstvo o izvođenju konsultativne nastave u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima Univerziteta Zenica.

Resorni ministar Spahija Kozlić najavio je da će se novi model odvijanja nastavnog procesa početi primjenjivati od ponedjeljka, 16. marta, a ovim su, kakao je istakao, Vlada ZDK i sindikati "htjeli pokazati da je, bez obzira na ove okolnosti i uslove, obrazovanje na prvom mjestu“.

-Posebice zbog prava djeteta na osnovno, srednje, pa u kontekstu studija, i studenata UNZE-a. Nastava će se izvoditi shodno tehničkim mogućnostima škola, a o čemu će brinuti direktori. Radi se o konsultativnoj nastavi, dakle nastavi koja je moguća putem informaciono-komunikacionih tehnologija. Bilo da nastavnici rade od kuće ili dođu u školu - kazao je ministar Kozlić.

Na ovaj način će, kazao je, djeca biti "zaokupljena obrazovanjem“, ali se nada da će se uskoro smiriti situacija sa koronavirusom te da će se vratiti redovnom nastavnom procesu.

-Na ovaj način neće biti potrebe za nadoknadom nastave, osim u određenim dijelovima, nakon što sve ovo završi. Danas su na UNZE-u utvrdili sličan model konsultativne nastave, tako da se nadam da će sve dobro funkcionisati - ističe Kozlić. 

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i predškolskog odgoja Selvedin Šatorović napomenuo je da će, sa aspekta nastavnika, novi model odvijanja nastave uposlenicima omogućiti da na najbolji način, u skladu sa uputama Kriznog štaba ZDK, realiziraju nastavni plan.

-Nama je u ovom trenutku najvažnije da učenici budu u prvom planu. Način na koji će to uposlenici realizirati, stvar je dogovora u njihovim školama. Da li će to raditi od kuće, iz škole ili sa nekog drugog mjesta gdje imaju "jaku“ internetsku konekciju, stvar je dogovora. Ministarstvo je bilo maksimalno fleksibilno i prihvatilo sve prijedloge sindikata, u smislu da je zdravlje učenika i radnika prioritet i da u novonastalim okolnostima izaberemo najjednostavniju i najefikasniju metodu rada sa učenicima - kazao je Šatorović.

On je istakao da će se naknada nadoknađivati samo u školama gdje nije moguće realizirati konsultativnu nastavu preko interneta.

Podsjećanja radi, odlukom Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa ZDK-a od srijede, 11. marta, nastavni proces prekinut je do daljnjeg. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Počela nastava za 28.773 osnovca i 10.734 srednjoškolca uz eksperimentalnu primjenu kurikuluma u ZDK

Kozlić: ZDK uplatio cijeli iznos od milion KM za 1.263 studentske stipendije

Počinje upis u srednje škole u ZDK-u, sutra posljednji dan nastave i za preostale škole

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo