Društvo

Obustavlja se rad dječjih vrtića u Srednjobosanskoj županiji

Tekst: Marija Augustinovic

TRAVNIK, 13. ožujka (FENA) - Rad dječjih vrtića u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ) bit će obustavljen, odlučio je u petak Krizni stožer SBŽ-a, iz kojeg su potvrdili da, trenutno, nema zaraženih koronavisurom u toj županiji, dok je rješenje za samoizolaciju do sinoć dobilo 67 osoba.

 - Situacija u SBŽ-u i dalje je povoljna, jer nemamo zabilježenih slučajeva zaraze, niti visoko izraženu sumnju koja bi zahtjevala testiranje i daljnje zbrinjavanje. Do sinoć smo imali 67 izdatih rješenja o samoizloaciji, a danas je taj broj znatno veći. To je rezultat odluke o proširenju broja zemalja iz kojih se putnici, po dolasku u BiH, trebaju staviti u samoizolaciju, a uz Italiju, to uključuje i ostale zemlje s kojima imamo jako intenzivnu suradnju, poput Njemačke, Francuske i Španjolske - kazao je novinarima direktor Zavoda za javno zdravstvo SBŽ-a Sead Karakaš.

 Putnicima u BiH upućen je apel da postupe odgovorno i da se obvezno jave najbližoj higijensko-epidemiološkoj službi, kako bi dobili daljnja uputstva.

 Krizni stožer SBŽ-a danas je raspravljao i o potrebi nabavka dodatnog broja respiratora.

 - Trenutno, imamo 15 respiratora u SBŽ-u i to je malo, pa smo razgovarali o potrebi hitne nabavke dodatnih. Premijer je bio na našem sastanku, tako da očekujemo tu odluku - naglasio je Karakaš.

 Ministar zdravstva SBŽ-a Anto Matić kazao je da je Krizni stožer SBŽ-a danas raspravljao i o mogućnostima proširenja bolničkih kapaciteta, te je naglasio da je prevaziđen raniji problem odbijanja pojedinaca da postupe po rješenjima za samoizolaciju.

 - Inspekcije rade po planu i trenutno nemamo slučajeva, koje smo ranije imali, da ljudi odbijaju preuzeti ova rješenja. To je, za sada, prevaziđeno jer i građani sve više uviđaju ozbiljnost situacije - naglasio je Matić.

 Nakon što je, u idućih 15 dana, obustavljena nastava u školama, odloženi javni skupovi, te donesena odluka o zatvaranju vrtića, u Kriznom stožeru SBŽ-a ističu da su spremni i na uvođenje restriktivnijih mjera.

 Krizni stožer ranije je, također, naložio pojačan epidemiološki nadzor za ustanove za socijalnu skrb za djecu, mlade i stare, te kazneno-popravne ustanove.

(FENA) C.K.