Bosna i Hercegovina     | 13.03.2020. 13:17 |

MCPBiH kontinuirano realizira aktivnosti na zaštiti građana od koronavirusa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. marta (FENA) - Ministarstvo civilnih poslova BiH (MCPBiH), povodom proglašenja pandemije koronavirusa, realizira sve aktivnosti predviđene člankom 15. Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave Bosne i Hercegovine u području zdravstva. 

Prema istom principu realizira i aktivnosti kroz sve ostale sektore involvirane u prevazilaženje tog problema.

- Primarni cilj tih aktivnosti je usuglasiti stavove oba entiteta i Odjela za zdravstvo Brčko distrikta. Koronavirus je prisutan u BiH i danonoćno nastojimo sugerirati jačanje mjera s ciljem maksimalne zaštite građana. U ovom trenutku je najvažnije postići konsenzus u vezi sa jednakim postupanjem na teritoriju cijele BiH jer koronavirus nije političko pitanje nego pitanje zdravlja svih naših građana podjednako te su, stoga, aktivnosti svih instanci podignute na najvišu razinu - saopćeno je iz MCPBiH.

Inicijativa Kriznog štaba Ministarstva zdravlja Federacije BiH od 12. marta 2020. godine je promptno proslijeđena Ministarstvu zdravlja Republike Srpske i Odjelu za zdravstvo Brčko distrikta, a odnosi se na samoizoliranje svih putnika neovisno iz kojih država ulaze u BiH. Ova inicijativa se odnosi i na bh. državljane podjednako kao i na ostale putnike.

Iz MCPBiH napominju da se u ovom trenutku održavaju tri video konferencije na kojima učestvuju eksperti ovog ministarstva, o čemu će javnost, ostale nadležne institucije i građane upoznati odmah po okončanju konferencija. 

 MCPBiH će i dalje poduzimati sve aktivnosti temeljene svojim nadležnostima, kako bi građani BiH bili zaštićeni u najvećoj mogućoj mjeri.

Sve aktivnosti Ministarstva su u ovom trenutku okrenute ka kreiranju najboljih mjera kako bi i zaposlenici Granične policije BiH postupali prema najvišim standardima, Ministarstvo vanjskih poslova, Službe za strance u BiH kao i sva nadležna ministarstva.

MCPBiH apeluje na građane da imaju puno povjerenje u rad svih nadležnih institucija jer je svima podjednako važno da šteta koju sobom nosi proglašena pandemija bude što manja za građane BiH.

Ministarstvo podsjeća da su trenutno u Bosni i Hercegovini na snazi mjere koje  podrazumijevaju potpunu zabranu ulaska državljanima Italije, Irana, Južne Koreje i dijelova Kine te naredbu za samoizolaciju svima koji dolaze iz Španije, Savezne Republike Njemačke i Francuske.

MCPBiH moli građane da se strogo pridržavaju svih mjera koje su na snazi za opće dobro svih.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

MCP BiH - Poziv za prijave na online kurs istraživanja terapije karcinoma teškim ionima

Britanski ambasador u BiH Julian Reilly u nastupnoj posjeti Ministarstvu civilnih poslova BiH

Gudeljević: Povjesna borba žena još nije okončana

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo