Ekonomija     | 13.03.2020. 11:37 |

Bh. privrednici i stručnjaci za hranu sa evropskim kolegama najesen u Opatiji

FENA Saopćenje

ZENICA, 13. marta (FENA) - Nastavni zavod za javno zdravstvo "Andrija Štampar" u Zagrebu bio je domaćin sastanka Organizacionog odbora Trećeg međunarodnog kongresa o sigurnosti i kvaliteti hrane "Hrana, zdravlje i klimatske promjene".

Skup okuplja stručnjake različitih profila uključene u lanac proizvodnje hrane, od države, proizvođača, distributera, kontrolora, istovremeno struke i potrošača, ali i medija koji su odgovorni za informiranje javnosti o aktuelnim temama, a ove godine je planiran u Opatiji (Hrvatska) od 10. do 13. novembra.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je suorganizator, odnosno jedina naučno-zdravstvena institucija iz BiH koja je uključena u organizaciju ovog međunarodnog skupa.

Kongres organizuje Nastavni zavod "Dr. Andrija Štampar", Hrvatsko mjeriteljsko društvo i Mreža za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane jugoistočne Europe (SEEN-FSQC), a suorganizatori su zdravstvene i naučne institucije iz regiona. Već je najavljeno učešće stotina sudionika, kao i velik broj predavača iz cijelog svijeta. 

Zamjenik direktora i predstavnik INZ-a na skupu Muhamed Gladan je istakao da je već ostvaren kontakt sa potencijalnim učesnicima iz BiH koji kongres vide kao sjajnu priliku da se na jednom mjestu obrate i predstave stotinama stručnjaka i zvaničnika Hrvatske, regiona i Evropske unije.

Na sastanku je iskazana i želja institucija Hrvatske, kao i samih organizatora, da uključe što veći broj bosanskohercegovačkih kompanija, udruženja i institucija, koje će imati mogućnost da tokom tri dana kongresa organizuju bilaterarne i plenarne susrete sa kolegama iz EU. Poseban interes imaće bh. proizvođači hrane koji već proizvode i prodaju ili imaju namjeru plasirati svoje proizvode na EU tržište, ali i institucije i organizacije koje „prate“ tu proizvodnju i plasman.

Neke od teme na ovom skupu bit će sigurnost i kvaliteta hrane, utvrđivanje izvornosti, geografskog porijekla, patvorenosti hrane, utjecaj hrane na zdravlje potrošača, ali i klimatske promjene. Najavljena su i dva okrugla stola posvećana hrani i klimatskim promjenama, kao i dvije radionice na kojima će se govoriti o rizicima u analizi hrane,  označavanju i deklariranje hrane i drugo, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bidenova administracija najavila veto na prijedlog zakona koji bi podržali republikanci

UN-ov Dan zemljišta - Centimetar tla koji se stvara hiljadu godina, ljudi zagade za nekoliko minuta

Hunter Biden svjedočit će pred Kongresom u decembru

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu