Regija     | 13.03.2020. 08:21 |

Vučić najavio dva krizna stožera za borbu protiv koronavirusa

FENA Agencije

BEOGRAD, 13. ožujka (FENA) - Bit će teških trenutaka u narednim danima i tjednima, ali borit ćemo se da sačuvamo svakog čovjeka i njegovo zdravlje, poručio je u četvrtak navečer u obraćanju naciji srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i u povodu širenja zaraze koronavirusom pozvao sunarodnjake na odgovornost, suradnju i solidarnost.

 Vučić je u izravnom televizijskom prijenosu iz svojeg ureda izjavio da je od premijerke Ane Brnabić zatražio da Vlada na sjednici u petak donese odluku o formiranju dva krizna stožera za borbu protiv koronavirusa.

 Jedan stožer, kojem bi na čelu bila predsjednica Vlade, bavio bi se izravno zdravstvenom situacijom u borbi protiv koronavirusa i u njemu bi bili ministar zdravstva Zlatibor Lončar, pokrajinski tajnik za  zdravstvo Vojvodine Zoran Gojković te ravnateljica Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Škodrić.

 Drugi krizni stožer bio bi zadužen za mjere neophodne za otklanjanje ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa u gospodarstvu na čijem će čelu biti osobno predsjednik Srbije, a činit će ga ministar financija Siniša Mali i predsjednik Gospodarske komore Srbije Marko Čadež.

 Ocijenivši da će uslijediti novi slučajevi infekcije i bolesti, Vučić je nagovijestio i moguće žrtve "nesumnjivo i više onih koje ćemo izgubiti", navodeći i žrtve izgubljene zbog sezonske gripe i drugih oboljenja.

 Sve možemo prebroditi samo ako budemo jedinstveni i solidarni, poručio je srbijanski predsjednik.

 On je najavio povećanje plaća djelatnicima u zdravstvu za 10 posto jer zdravstvene ustanove trpe veliki pritisak u borbi protiv koronavirusa, a povišicu će dobiti svi - od vozača do stomatologa i liječnika specijalista, prenosi Hina.

 Takva odluka donesena je kako bi se "očuvala motiviranost ljudi koji u ovim okolnostima doživljavaju strašne pritiske, neki čak i prijetnje".

 Srbija se, rekao je Vučić, suočava s iznimno složenom i teškom situacijom, kao i cijeli svijet, jer se prvi put poslije više desetljeća suočava s velikom bolešću i zarazom na globalnoj razini, te da je dodatno otežavajuća okolnost aktualna migrantska kriza, uz napetosti na tržištu nafte.

 Vučić je poručio da je u borbi protiv zaraze koronavirusom "najvažnije slušati struku, a ne političare i medije".

 U Srbiji je u četvrtak navečer potvrđeno još pet novih slučajeva koronavirusa, čime je ukupni broj zaraženih porastao na 24, a jedan pacijent ima veoma tešku kliničku sliku uz niz pratećih bolesti, priopćio je srbijanski ministar zdravstva Zlatibor Lončar.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Obustavljena pretraga terena u potrazi za nestalom djevojčicom

U Srbiji potraga za nestalom dvogodišnjom djevojčicom, aktiviran alarm

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo