Ekonomija     | 12.03.2020. 18:56 |

Sattler - Koridor Vc osigurat će moderne transportne veze

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. marta (FENA) - Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovine Johann Sattler organizirao je danas u Sarajevu sastanak na visokom nivou o Koridoru Vc kada su predstavnici relevantnih institucija razgovarali o ubrzavanju radova na tom najambicioznijem investicijskom projektu u BiH.

Susretu su prisustvovali nadležni zvaničnici s državnog i entitetskih nivoa te predstavnici Evropske investicijske banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Kako je istaknuto realizacija projekta zahtijeva značajna finansijska sredstva i ljudske resurse, a  Evropska unija osigurala više od 200 miliona eura bespovratnih sredstva kroz Investicijski okvir zapadnog Balkana (WBIF) za izgradnju 11 poddionica autoputa na Koridoru Vc u BiH, nadopunjavajući zajmove EIB-a i EBRD-a.

Sastanak je organiziran pet godina nakon pokretanja Agende za povezivanje i u susret Samitu EU-zapadni Balkan koji će se održati u Zagrebu 6. i 7. maja 2020. godine, kako bi se napravio pregled trenutnog stanja i razgovaralo o budućim planovima za razvoj i završetak radova.

- Nastavak investiranja u Koridor Vc je prioritet koji će osigurati moderne transportne veze koje povezuju zemlju s regionom i EU za dobrobit građana i ekonomije. Bosna i Hercegovina može mobilizirati resurse i tehničke kapacitete za ubrzavanje radova - kazao je Sattler.

Tokom sastanka, predstavnici relevantnih vlasti potvrdili su opredjeljenje za ubrzavanje pripreme i provedbe dosadašnjih ulaganja u Koridor Vc.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić istaknuo je potrebu za stvaranjem povoljnog okruženja za rast privatnog sektora i investicija, dodajući da su brza izgradnja infrastrukture i fiskalni rast prepoznati kao prioriteti.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović istakao je da Evropska unija na godišnjem nivou izdvaja značajna sredstva za razvojne projekte, i iskazao namjeru za nastavak saradnje i na narednim projektima.

Evropska unija je 2015. godine pokrenula Agendu za povezivanje za zapadni Balkan te osigurala izdvajanje znatnih bespovratnih sredstava za sufinansiranje ključnih transportnih i energetskih veza u regionu do 2020. godine.

Radovi su u toku na nekoliko aktivnih gradilišta u zemlji i BiH je posvećena da se privedu kraju. Projekat povezivanja u kojem je ostvaren najveći napredak u regionu je most u Svilaju koji će biti dovršen do ovog ljeta, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Dugo iščekivani radovi su napokon započeli na izgradnji mosta u Bosanskoj Gradišci, kao i na autoputu između Rudanke i Johovca. Gradilište tunela u Zenici je nedavno otvoreno, te će krajem ovog mjeseca biti obilježen i početak radova na iskopu tunela na Ivanu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo