Svijet     | 12.03.2020. 15:10 |

Zarif traži ukidanje američkih sankcija Iranu radi borbe protiv korona virusa

FENA Internet

TEHERAN, 12. marta (FENA) – Portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi saopćio je u četvrtak da je ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif u pismu generalnom sekretaru UN-a Antoniu Guterresu pozvao na ukidanje svih jednostranih sankcija Islamskoj Republici koje su uvele SAD kako bi pomogao Teheranu u borbi protiv korona virusa.

Mousawi je napisao na svom Twitter nalogu da je u svom pismu, čija je kopija poslana čelnicima međunarodnih organizacija i šefovima diplomatija svih zemalja, Zarif istaknuo potrebu ukidanja nelegalnih i jednostranih sankcija kako bi njegova zemlja mogla biti u stanju da se bori protiv izuzetno zaraznog virusa.

U međuvremenu je Zarif jutros objavio na svom Twitter nalogu objavio zahtijev Centralne banke Irana Međunarodnom monetarnom fondu da pomogne u borbi protiv korona virusa koristeći svoj „Rapidni finansijski instrument“ (RFI).

RFI pruža rapidnu finansijsku pomoć, koja je dostupna svim zemljama članicama koje se suočavaju s urgentnim finansijskim problemima. RFI je stvoren u okviru šire reforme koja je učinila finansijsku pomoć MMF-a fleksibilnijom u bavljenju potrebama država članica. RFI je smijenio raniju politiku hitne pomoći MMF-a i može se koristiti u raznim okolnostima, javila je iranska državna novinska agencija IRNA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ukrajina ponovo apeloovala na savezničku pomoć u protivzračnoj odbrani

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Papa Franjo ponovio apel za mir, izrazio žaljenje zbog sukoba u Ukrajini i Gazi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana