Regija     | 12.03.2020. 14:07 |

U Sloveniji zabrinutost zastojem teretnog prometa na granici s Hrvatskom

FENA Agencije

LJUBLJANA, 12. ožujka (FENA) - Slovenski prometni servisi u četvrtak upozoravaju na velike kolone i duga čekanja za teretna vozila na izlasku iz Slovenije u Hrvatsku zbog kontrola uvedenih zbog koronavirusa.

 Kako navodi portal promet.si, po preporuci slovenske vlade vozačima se savjetuje da odgode putovanja u Italiju i Hrvatsku koja nisu neophodna, što se odnosi na stanje s koronavirusom u Italiji i kontrole na granici koje je, zbog suzbijanja širenja koronavirusa, ovih dana na graničnim prijelazima uvela Hrvatska.

Teretna vozila danas na izlazak iz Slovenije na graničnom prijelazu Obrežje/Bregana čekaju deset sati, na prijelazu Gruškovje/Macelj jedan do dva sata, a na graničnom prijelazu Metlika/Jurovski Brod oko dva sata, navodi portal.

Slovenski mediji prenose izjave pojedinih vozača teretnih vozila i njihovih tvrtki da je stanje na pojedinim prijelazima s Hrvatskom zbog toga kritično i da bi moglo doći do prekida ustaljenih nabavnih i prodajnih kanala te gospodarske štete.

"Stanje je katastrofalno. Situacije se mijenja iz sata u sat, a balkanski koridor zatvara se za sve koji su bili u regijama pogođenima zarazom koronavirusa. Osim toga o svemu nemamo dovoljno informacija", kazao je jutros za Slovensku tiskovnu agenciju STA Peter Pišek, vođa sekcije za promet i logistiku pri obrtničko-poduzetničkoj komori Slovenije, prenosi Hina.

Na gužve na granici s Hrvatskom i velike kolone teretnih vozila upozorio je jutros, predstavljajući program buduće vlade, i ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, a kao kritične sektore kojima treba pomoć zbog krize oko koronavirusa istaknuo je, uz izvoznike, turistička poduzeća i poduzeća vezana za prijevoznički i logistički sektor te im obećao državnu pomoć.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Na Banjalučkoj berzi promet 202.653,46 KM, kroz 13 transakcija

SASE - Promet dionicama Pretisa 14,3 miliona KM

Na Sarajevskoj berzi promet 69.206,58 KM

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana