Ekonomija     | 12.03.2020. 13:26 |

Gospodastvo u SBŽ-u već sada trpi posljedice zbog koronavirusa

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 12. ožujka (FENA) - Zbog globalnog širenja koronavirusa, gospodarstvenici u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ) već trpe štete i suočavaju se sa smetnjama u poslovanju, izjavio je u Travniku županijski ministar gospodarstva Nisvet Hrnjić.

Hrnjić je Vladi SBŽ-a predstavio preliminarnu analizu o utjecaju širenja koronavirusa na poslovanje, koja je izrađena na temelju odgovora koje je Ministarstvo gospodarstva dobilo iz 36 kompanija iz SBŽ-a.

- Više od pola ispitanih poslovnih subjekata, uglavnom onih koji imaju suradnju s Kinom, Italijom, Njemačkom, pa i drugim zemljama poput Malezije, već imaju štete i smetnje u poslovanju. Najosjetljivije industrijske grane su turizam i ugostiteljstvo - kazao je Hrnjić.

Kako je kazao, Ministarstvo je sačinilo devet mjera koje mogu biti koristiti gospodarstvenicima, a jedna od njih podrazumijeva iznalaženje modaliteta za rasterećenje poduzetnika.

- Bit će izazov vidjeti na koji način vlast, odnosno sistem, može pomoći privrednicima u ovoj situaciji - naglasio je ministar.

Ministrica financija SBŽ-a Mirjana Plavčić kazala je da je osjetan i pad javnih prihoda.

- Za sada javni prihodi bilježe pad, pa je tako do jutros realizirana samo polovica prihoda od PDV-a - naglasila je Plavčić.

Iz Kriznog stožera SBŽ-a danas su naveli da u SBŽ-u, trenutno, nema potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, a u samoizolaciji je 25 osoba.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta