Bosna i Hercegovina     | 12.03.2020. 11:06 |

Sindikat traži mjere zaštite zdravlja državnih službenika u FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. marta (FENA) - Sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH pozvao je premijera Federacije BiH Fadila Novalića da, u okviru svojih nadležnosti, poduzme sve aktivnosti u cilju zaštite zdravlja i života uposlenika državne službe na području Federacije BiH.

- Posebno se odnosi na pojavu i širenje koronavirusa u našoj državi, koji je odnedavno i globalni zdravstveni problem. Tražili smo da se odrede posebne mjere zdravstvene zaštite unutar institucija s posebnim akcentom na već planirane manifestacije, konferencije i slična grupna okupljanja, kao i dolaske stranih delegacija u institucije državne službe, te da premijer u okviru svojih nadležnosti koordinira aktivnostima između vlada kantona - navodi se.

U saopćenju za javnost podsjećaju na zakonske obaveze poslodavaca i uposlenika, u skladu s odredbama Zakona o radu, Zakona o zaštiti na radu, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Kolektivnim ugovorom za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH.

- Poslodavci su dužni poduzeti sve aktivnosti, u okviru svojih nadležnosti, s ciljem prevencije, zaštite života i zdravlja radnika na području Federacije BiH. Uposlenici državne službe dužni su odgovorno se ponašati prema svom zdravlju, poduzimati mjere predostrožnosti i pridržavati se uputa nadležnih zdravstvenih institucija – saopćeno je iz Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH.      

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

SUFBiH - U Vladi ZDK održani pregovori sa premijerom Nezirom Pivićem

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta